Ο Ραμπελαί είναι ο ιδρυτής-πατέρας της τέχνης του μυθιστορήματος. Αυτή την υπόθεση υπερασπίζεται ο Λάκης Προγκίδης, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους, που διασταυρώνονται κατά μήκος του βιβλίου. Ο συγγραφέας περνά από τη σύγκριση του Ραμπελαί με τους μεγάλους προγόνους στις προσωπικές του αναμνήσεις, από τη φάρσα στη γλωσσολογία, από την Ιστορία στην κριτική της κριτικής, από την ενδελεχή ανάλυση του κειμένου στα παράξενα της ζωής, από τον Όμηρο στην επικαιρότητα…
«Στον Ραμπελαί, και βεβαίως σε όλους τους μυθιστοριογράφους, η παρελθούσα μορφή δεν είναι ούτε ακατάλυτος φάρος (κλασικισμός) ούτε εφήμερη δημιουργία (πρωτοπορίες), αλλά ένα κομμάτι ύφασμα που συνεχώς μπαλώνεται και συνεχώς ράβεται με καινούρια υπαρξιακά μοτίβα».
Αν και η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο, τίποτα δεν είναι αυθαίρετο. ΄Όλα στροβιλίζονται γύρω από τον ίδιο αισθητικό πυρήνα, πρώτη φορά κατονομάζεται εδώ: το μυθιστορηματικό γέλιο.
Ο Λάκης Προγκίδης γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε για μερικά χρόνια ως πολιτικός μηχανικός. Από το 1980 ζει στο Παρίσι. Έπειτα από ένα νέο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών, στο χώρο της λογοτεχνίας αυτή τη φορά, υποστηρίζει το 1994 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον Παπαδιαμάντη και το μυθιστόρημα. Το 1993 ίδρυσε, και έκτοτε διευθύνει, το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό L’Atelier du roman.
Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία στα γαλλικά, ένα στα ιταλικά και δύο στα ελληνικά:
Un écrivain malgré la critique, δοκίμιο για το έργο του Βιτόλντ Γκομπρόβιτς.
La Conquête du roman. De Papadiamantis à Boccace, με πρόλογο του Μίλαν Κούντερα. Το δεύτερο αυτό βιβλίο, Η Κατάκτηση του μυθιστορήματος Από τον Παπαδιαμάντη στον Βοκκάκιο, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, σε μετάφραση Γιάννη Κιουρτσάκη. Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν επίσης Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση και Υπό την παπαδιαμαντικήν δρυν.
De l’autre côté du brouillard, δοκίμιο για το σύγχρονο γαλλικό μυθιστόρημα.
Rabelais – Que le roman commence! απ᾽όπου η παρούσα μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα.
L’anima numerica. A propositο de L’Uomo senza qualità di Robert Musil.
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών συλλογικών δοκιμίων. Άρθρα και μελέτες του για το μυθιστόρημα έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά, ελληνικά και άλλα περιοδικά.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.