Ο Ντούσας Δημήτρης, δάσκαλος φιλοσοφίας για 26 χρόνια και δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση για πάνω από 38 χρόνια, με το έργο του αυτό:
• Παρουσιάζει, με εκλαϊκευμένο τρόπο, τα ουσιώδη θέματα που απασχολούν τη φιλοσοφία της γνώσης, τη γνωσιολογία ή τη θεωρία της γνώσης και τη φιλοσοφία της συνείδησης ή του νου. Πιο συγκεκριμένα: Φιλοσοφεί, κοινωνιολογεί, εξιστορεί και περιγράφει τη φυλογένεση και την οντογένεση της γνώσης και του νου, καθώς και τα διαλεκτικά περάσματά τους σε ανώτερες βαθμίδες ανάπτυξης• τους νόμους που διέπουν τα φαινόμενα της γνώσης και του νου, τόσο σε ιστορικό όσο και σε συγχρονικό επίπεδο• τις μεγάλες γνωσιακές επαναστάσεις που έχουν συντελεστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας ή που συντελούνται ακόμα και σήμερα, μπροστά στα μάτια μας• τη σχέση ανθρώπινης νοημοσύνης και τεχνητής «νοημοσύνης» κι άλλα.
• Ασκεί κριτική στις απόψεις και τις θέσεις των κυρίαρχων αντιλήψεων, που έχουν επιβληθεί στα πανεπιστήμια και στη διανόηση στους αναφερόμενους επιστημονικούς και φιλοσοφικούς κλάδους. Έτσι, συμβάλλει στον εμπλουτισμό αλλά και στην ανατροπή τους.
• Απαντά, με τα επιστημονικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά συμπεράσματα, που τα εξάγει μέσα από την έρευνα της πραγματικότητας, στα μεγάλα ερωτήματα της γνωσιολογίας και της φιλοσοφίας της νόησης.
Το έργο απευθύνεται σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που ασχολούνται με ζητήματα γλώσσας, γνώσης και συνείδησης καθώς και σε απλούς αναγνώστες που επιθυμούν να εμβαθύνουν σ’ αυτά τα θέματα της επιστήμης και της φιλοσοφίας.