Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-205-015-6
Οσελότος, Αθήνα, 12/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 23 εκ., 200 γρ., 128 σελ.
Περιγραφή

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν τα τελευταία χρόνια πρόβλημα αιχμής για την ελληνική (αλλά και την παγκόσμια) εκπαιδευτική κοινότητα, που αφορά χιλιάδες μαθητές/τριες και απασχολεί τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς.
Μεγάλος αριθμός μαθητών/τριών στην πρωτοβάθμια αλλά και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι, αν και έχουν φυσιολογική νοημοσύνη, προέρχονται από ένα κανονικό περιβάλλον, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες σχολικής μάθησης με τους/τις συμμαθητές/τριές τους και δεν παρουσιάζουν σοβαρά αισθητηριακά ή συναισθηματικά προβλήματα, αποτυγχάνουν καθημερινά στα μαθηματικά, απογοητεύονται και πολλές φορές περιθωριοποιούνται ή παραιτούνται από τη μαθησιακή διαδικασία.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί (κυρίως της δευτεροβάθμιας) παραμένουν συνήθως μακριά από το πρόβλημα, ανίκανοι λόγω ανεπαρκούς γνώσης και ελλειμματικής ενημέρωσης να βοηθήσουν ή αναζητούν μόνοι τους τρόπους κατανόησης και υποστήριξης των μαθητών/τριών αυτών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και διαφοροποιημένα και έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από πολλούς συγγραφείς και ερευνητές.
Οι παράγοντες που δημιουργούν τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες θα μπορούσαν να χωρισθούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στους εσωτερικούς ή καλύτερα ενδογενείς, που σχετίζονται με τα ατομικά χαρακτηριστικά του/της μαθητή/τριας και τους εξωτερικούς ή εξωγενείς, που σχετίζονται με την οικογένεια και το γενικότερο κοινωνικό και πολιτιστικό του/της περιβάλλον. Αν οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν μια ενδογενή πραγματικότητα, τότε μπορούν να επιδεινωθούν ή να μειωθούν ανάλογα με συγκεκριμένους παράγοντες που δέχονται από το περιβάλλον.
Το παρόν βιβλίο επιδιώκει να προσεγγίσει το πρόβλημα και να το συνδέσει με τις θεωρίες μάθησης με στόχο να βοηθήσει μελλοντικούς/ές ερευνητές/τριες αλλά και τους/τις εκπαιδευτικούς που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους μέσα στην τάξη.


Add: 2020-12-02 12:15:27 - Upd: 2021-02-17 16:23:06