Η δημοκρατία, παρ’ όλες τις αδυναμίες της, παραμένει ο μόνος δρόμος για την άσκηση εξουσίας από τον λαό. Πέντε μαθήματα από τη χρυσή εποχή της δημοκρατίας.
Περιγραφή
Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Αθήνα. Από τους ιδρυτικούς μύθους της μέχρι τον χρυσό αιώνα της και τη σταδιακή κατάρρευσή της, βρίθει από πολύτιμα μαθήματα για την εποχή μας.
Γιατί η ενεργή ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά και ο έντιμος διάλογος κατέληξαν στον λαϊκισμό και στην παράλυση; Μπορούμε να συγκρίνουμε τον δημαγωγό Κλέωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, την αθηναϊκή ηγεμονία με τη σύγχρονη Αμερική ή το ανυποχώρητο νησί της Μήλου με το Brexit; Πώς ένα δεύτερο ψήφισμα έσωσε τους Αθηναίους από μια βάναυση απόφαση; Ποιοι ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της δημοκρατίας στο μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον του 4ου αιώνα π.Χ. και πώς αντηχούν οι φωνές τους σήμερα;
Με ζωντάνια και οξυδέρκεια, παρουσιάζονται όλα τα επιτεύγματα της αθηναϊκής δημοκρατίας αλλά και οι επικρίσεις που δέχτηκε και προβάλλονται στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο αλλά και τις ατέλειες του πολιτικού συστήματος που επιβιώνει μέχρι σήμερα δίνοντας την εξουσία στον λαό: τη δημοκρατία.
Το 428 π.Χ. η Μυτιλήνη αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Δηλιακή Συμμαχία, μια ένωση κρατών-πόλεων που κατέβαλλαν φόρο στην Αθήνα με αντάλλαγμα την προστασία από τους Πέρσες. Οι Μυτιληναίοι δυσφορούσαν γι’ αυτές τις υποχρεώσεις και επαναστάτησαν. Η επανάσταση καταπνίγηκε και οι Αθηναίοι, αφού ψήφισαν, αποφάσισαν να εξοντώσουν τους άνδρες του νησιού και να πάρουν δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά. Μια αθηναϊκή τριήρης στάλθηκε αμέσως στη Μυτιλήνη για να εκτελέσει την απόφαση. >>>