H ανθρώπινη κατανόηση, όσον αφορά στο θρησκευτικό φαινόμενο, δεν είναι ενιαία. Ποικίλλει ανάλογα με τις πολιτισμικές της καταβολές, τις ιδεολογικές της αναφορές, τις συλλογικότητες που το προσλαμβάνουν και το εκφράζουν αξιακά, τις ατομικές ιδιαιτερότητες των προσώπων, τις υπαρξιακές προσωπικές ανάγκες των ατόμων.
Στο τελευταίο, πιο ειδικά, το οποίο έχει να κάνει με το ατομικό, τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν το πολυταυτοτικό του περιεχόμενο και τις προσωπικές υπαρξιακές ανάγκες του, ορίζεται και η πρόσληψη και η αποδοχή της θρησκείας από τον νεωτερικό μοντέρνο άνθρωπο, ο οποίος ορθολογικοποιεί μεν τα δεδομένα του, απορρίπτοντας τα μαγικά θρησκευτικά περιεχόμενα του κόσμου, υπαρξικοποιεί δε, όμως, την προσωπική του σχέση με τον Θεό και την πίστη του προς αυτόν, χωρίς αυτά τα δύο να τα εμπλέκει συγκρουσιακά ή αντιφατικά.
Η θρησκεία, επομένως, θέτει συνεχώς ερωτήματα προς τον άνθρωπο και ο άνθρωπος θέτει συνεχώς ερωτήματα προς τη θρησκεία. Ο άνθρωπος δηλ. θέτει συνεχώς ερωτήματα προς τον άνθρωπο, προς τον εαυτό του.
Η επιστημονική έρευνα καταγράφει τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες η θρησκεία, οι θρησκείες, συναρπάζουν την ανθρώπινη πολιτισμική αρχιτεκτονική και μελετά την ανθρώπινη ροπή προς το θρησκευτικό. Και θα συνεχίσει να το πράττει, καθώς το θρησκευτικό συνεχίζει να μας εκπλήσσει.
Ο Χριστόφορος Αρβανίτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού και της Θρησκείας στην ΠΑΕΑ Κρήτης. Γεννήθηκε στους Μυτιληνιούς της Σάμου το 1964. Σπούδασε Θεολογία στο τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. και αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, της Louvain-La-Neûve, της Λωζάνης και του Fribourg. Από το 2000 είναι διδάκτωρ του τμ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. Δημοσιεύσεις: Προλεγόμενα ηθικής οικοθεολογίας στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης (Πουρναράς), Η πολιτική και κοινωνική θεωρία των Βυζαντινών κατά τον 11ο και 12ο αι. (Σταμούλης Αντ.), Άνθρωπος και οικολογική κρίση (Σταμούλης Αντ.), Θρησκεία και Πολιτικός Φιλελευθερισμός (Αρμός), Ας με γεμίσουνε τα χείλη σου φιλιά (Αρμός), La crise écologique, une approche chrétienne (ηλεκτρονική έκδοση-CEMES 28). Δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα και μελέτες του ιδίου υπάρχουν σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικές επετηρίδες με θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνίας, πολιτικής, πολιτισμού, θρησκείας, οικολογίας, εκπαίδευσης και λογοτεχνίας. Είναι μέλος της Société Internationale de Sociologie des Religions (SISR), μέλος της Διεθνούς Αμνηστείας και της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενώ παράλληλα έχει ενεργή πολιτική δράση.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.