Όταν έρθει η μέρα που ξέρεις
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1781-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 11.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
13 x 21 εκ., 104 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Πρόκειται για μια αρθρωτή νουβέλα ενηλικίωσης, που γράφτηκε ως παιγνιώδης διάλογος ανάμεσα σε δύο συγγραφείς. Τους χωρίζουν οι δύο δεκαετίες που μεσολαβούν ανάμεσα στην Ελλάδα της χούντας και την Ελλάδα της Αλλαγής, αλλά τους ενώνει ένα τραγούδι του Τόνυ Πινέλλι («Όταν έρθει η μέρα που ξέρεις»), μουσική γέφυρα των εποχών και των κειμένων.
Περιγραφή

Το 1968 είναι μια χρονιά που συντάραξε τον κόσμο: Επεισοδιακοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μεξικό, δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ, καταστολή της εξέγερσης στην Τσεχοσλοβακία γνωστής ως Άνοιξης της Πράγας, απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα από τον Αλέκο Παναγούλη. Το ίδιο αυτό καλοκαίρι ένας αιθεροβάμων έφηβος –που παραθερίζει οικογενειακώς στα νότια προάστεια– παρακολουθεί έκθαμβος στο απέναντι σπίτι μία γυμνή κυρία με κίτρινη εσάρπα. Mέσα από τα κιάλια εμφανίζονται εικόνες που θυμίζουν σκηνές από τον Τεν Τέν, αλλά και από τον Σιωπηλό μάρτυρα, του Χίτσκοκ και το Μπούμερανγκ, του Γιάννη Μαρή. Η κίτρινη εσάρπα της πρωταγωνίστριας θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην εφηβική μνήμη σαν μακρινό πλάνο από ταινία θρίλερ.

Είκοσι χρόνια μετά, στα ίδια μέρη, θα εμφανιστεί απρόσμενα ένας άλλος έφηβος. Σαν σε σίκουελ, η ιστορία θα λάβει νέες διαστάσεις. Ο έφηβος «ανιψιός» προχωράει στην παράτολμη εξερεύνηση της ερημωμένης πια μονοκατοικίας του 1968 και αποκαλύπτει στον «θείο» του μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας που αναδύεται από το σκοτεινό παρελθόν.

Πρόκειται για μια αρθρωτή νουβέλα ενηλικίωσης, που γράφτηκε ως παιγνιώδης διάλογος ανάμεσα σε δύο συγγραφείς. Τους χωρίζουν οι δύο δεκαετίες που μεσολαβούν ανάμεσα στην Ελλάδα της χούντας και την Ελλάδα της Αλλαγής, αλλά τους ενώνει ένα τραγούδι του Τόνυ Πινέλλι («Όταν έρθει η μέρα που ξέρεις»), μουσική γέφυρα των εποχών και των κειμένων.

Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Αμβούργου). Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή (πολιτιστικά θέματα) από το 1999 έως το 2018 και γράφει στο the books’ journal. Μεταξύ άλλων, έχει εκδώσει δύο αστυνομικές νουβέλες, μία συλλογή διηγημάτων και ένα δοκίμιο για το φλίπερ. Είναι μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ).

Ο Άγης Πετάλας γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Βιβλία του: Η δύναμη του κυρίου Δ* (συλλογή διηγημάτων, εκδ. Αντίποδες, 2015) και Εις την ψυχήν ελπίδα (μυθιστόρημα, Εστία, 2018· βραχεία λίστα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας).  

Βιβλιοκριτικές
To Όταν έρθει η μέρα που ξέρεις των Άγη Πετάλα (γεν.1978) και Κώστα Θ. Καλφόπουλου (γεν.1956) είναι μια ιδιάζουσα αρθρωτή νουβέλα. Το πρόπλασμα και η μαγιά βρίσκονται στο 800 λέξεων αστυνομικό διήγημα που κλήθηκε να γράψει ο Καλφόπουλος για τις ανάγκες της Εφημερίδας των Συντακτών. Στη συνέχεια, το σύντομο αλλά ατμοσφαιρικό αυτό διήγημα διευρύνθηκε, εμπλουτίστηκε, επεκτάθηκε και, με τη δημιουργική συμβολή του Πετάλα, οδηγήθηκε σε αναπάντεχες ατραπούς και έλαβε ένα απροσδόκητο τέλος. >>>
«Το 1968 ήταν μια χρονιά που συντάραξε τον κόσμο», μας λένε οι δύο συγγραφείς του βιβλίου και συμπληρώνουν: «Επεισοδιακοί Ολυμπιακές Αγώνες στο Μεξικό, δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντυ, καταστολή της εξέγερσης στην Τσεχοσλοβακία γνωστής ως Άνοιξης της Πράγας, απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Αλέκο Παναγούλη». Σε αυτό το καλοκαίρι του 1968 είναι που, αρχικά, ο Κώστας Καλφόπουλος τοποθετεί τον πρώτο έφηβο του Όταν θα έρθει η μέρα που ξέρεις, μέχρι να εμφανιστεί είκοσι χρόνια μετά και ο δεύτερος έφηβος του βιβλίου, ανιψιός του πρώτου. >>>
Δεν έχω διαβάσει (και κυριολεκτώ) απολαυστικότερο βιβλίο την τελευταία περίοδο, το τελευταίο διάστημα. Πράγματι, η συνεργασία ενός πολλά υποσχόμενου δημιουργού και ενός έμπειρου συγγραφέα έχει ως αποτέλεσμα μια θαυμάσια νουβέλα, η οποία ξεκινά και εξελίσσεται μέχρι το μέσον της ως μια ελαφρά και χαλαρή ιστορία, για να καταλήξει με απρόσμενο τρόπο, γεμάτη από κατάθλιψη. Τόσο ο Καλφόπουλος, όσο και ο Πετάλας, παρότι δύο πεζογράφοι, στην ουσία λειτουργούν ως ένας. >>>

Add: 2020-10-16 09:34:57 - Upd: 2025-02-10 16:49:45