Εξόριστοι
Exiles (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξώφυλλο/εικαστικό: Λίαπης, Αλέξανδρος
Επιμέλεια κειμένου: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-283-8
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 6/2020
1η έκδ. || Νέα
Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο · 191
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 104 σελ.
Περιγραφή

Ο Ρίτσαρντ, η Μπέρθα, η Μπεατρίς και ο Ρόμπερτ· το μοναδικό θεατρικό έργο του Τζέιμς Τζόις αφορά τη σχέση αυτών των τεσσάρων προσώπων προσεγγίζοντας το ζήτημα της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Ο Ρίτσαρντ, συγγραφέας, μετά από εννιά χρόνια αυτοεξορίας στη Ρώμη, γυρίζει στην πατρίδα του την Ιρλανδία, χωρίς να είναι σίγουρος αν θα παραμείνει. Οι σκιές-φωνές του τόπου που τον έδιωξε, της θρησκείας που δεν τον κέρδισε, της μητέρας που τον εγκατέλειψε, τον ακολουθούν, ενισχύοντας το αίσθημα της κόπωσης και της δυστυχίας του, παρά την απέραντη αγάπη της γυναίκας του, της Μπέρθα. Οι Εξόριστοι του Τζόις είναι κατά βάση αυτοεξόριστοι από τις προσωπικές τους σχέσεις και επιθυμίες.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 1915 και εκδόθηκε το 1918. Παρά τις προσπάθειες του ίδιου του Τζόις και του αμερικανού ποιητή Έζρα Πάουντ το έργο απορρίφθηκε από τα θέατρα και περιφρονήθηκε από τους κριτικούς. Η μοναδική αξιοπρόσεκτη παραγωγή ανήκει στον Χάρολντ Πίντερ την περίοδο 1970-1971 στο Mermaid Theatre του Λονδίνου.

ΠΡΟΣΩΠΑ
Ρίτσαρντ Ρόουαν, συγγραφέας
Μπέρθα, γυναίκα του
Ρόμπερτ Χαντ, δημοσιογράφος
Μπεατρίς Τζάστις, ξαδέρφη του Ρόμπερτ
Άρτσι
Μπριγκίτα
Μια γυναίκα

Η σκηνή εκτυλίσσεται σε προάστια του Δουβλίνου. Καλοκαίρι.

Καθώς φαίνεται, ο Τζόις προτιμά τον αυτοβασανισμό. Το έργο Εξόριστοι θεωρήθηκε αυτοβιογραφικής καταγωγής δράμα. Ο κεντρικός ήρωας αποτυπώνει μυθοπλαστικά τον ίδιο τον Τζόις, ενώ το ανθρωπόμορφο οικοσύστημα γύρω του αναπλάθει δομικά και θεματικά τις αναμνήσεις της συλλογικότητας που παρήγαγε τον συλλογισμό και την τέχνη της αφήγησης του Ιρλανδού Τζόις.

[...] Το τρίπρακτο έργο του Τζόις διδάσκει την αναγνώριση του ειδώλου στο βλέμμα του καθρέφτη· ένας βαθύς στοχασμός με γνώμονα τις προσωπικές εμπειρίες και με αρωγό την εποικοδομητική παρατήρηση. Ο Τζόις σχολιάζει γιατί πρέπει να σχολιάσει, σε διακεκριμένη συγκυρία και ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Το έργο συνοψίζει, θα λέγαμε, όλους τους όρους σε οντικό επίπεδο, τηρουμένων πάντα των αναλογιών που αντιστοιχούν στο μέτρο. Η εποχή του το επιβάλλει. Ωστόσο ο παγκόσμιος αναγνώστης, στο επέκεινα του καιρού και της ιστορικότητας, αναγνωρίζει αβίαστα τον εξόριστο, τον ανατέμνει και τον αποθεώνει. Έτσι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και διακρίνεται η πληροφορία μέσα στην υπέρβαση.

Μαρίκα Θωμαδάκη, καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Add: 2020-06-12 10:43:25 - Upd: 2023-07-14 21:39:04