Η μονογραφία αυτή, επιχειρεί τη χαρτογράφηση του ευρύτερου χώρου του Παλαιού Παντελεήμονα Κατερίνης και τη σκιαγράφηση της "Αγροπολιτιστικής Τουριστικής πορείας" που αυτή έχει διανύσει και εξακολουθεί να διανύει στον τόπο αυτό. Εξετάζει αυτούς τους δύο συντελεστές διερεύνησης (αγροτουρισμό-πολιτισμό) σε συνδυασμό και με τον δυναμικό παράγοντα της "Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων", στην υπό διερεύνηση περιοχή. Διερευνά θέτοντας αρχικά ερωτήματα, μέσω πρωτογενούς έρευνας πεδίου από τα μέλη της ομάδας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε πέντε και περισσότερα διαφορετικά χρονικά "κύματα". Αντικείμενο διερεύνησης ήταν: τα αγροτουριστικά - πολιτιστικά ζητήματα της περιοχής. Έτσι, εκτός των θεωρητικών προσεγγίσεων, διανεμήθηκαν προς συμπλήρωση ανώνυμα ερωτηματολόγια σε ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες στην υπό διερεύνηση περιοχής και η γνώση εφαρμογής των πρακτικών Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων. Έπειτα από τη συμπλήρωση των ανώνυμων ερωτηματολογίων, καταλήξαμε στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης και μιας ποιοτικής έρευνας, σε παρόμοιο με δημογραφικά χαρακτηριστικά δείγμα, με τη βοήθεια συνεντεύξεων προσχεδιασμένου ερωτηματολογίου. Αυτό απετέλεσε και το ποιοτική στοιχείο της έρευνας στους άξονες: αφ`ενός της Αγροπολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης και αφ`ετέρου στο Μοντέλο Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (CRM), που σίγουρα είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη αγροπολιτιστική τουριστική ανάπτυξη και μάλιστα σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως αυτός του Π. Παντελεήμονα.
Επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι ιχνογραφώντας την περιοχή αυτή, με την παρούσα μονογραφία, μέσω της αναλυτικής μεθοδολογίας, εκθέτουμε αρχικά τις απόψεις και ως επιστημονικοί υπεύθυνοι της ομάδας έρευνας. Καταγράφουμε επίσης όλες τις βιβλιογραφικές απόψεις και θέσεις που διαμορφώνονται θεμελιώδεις αρχές που σχετίζονται με το θεματικό πεδίο της αγροπολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης.
Παρουσιάζονται άξονες - στρατηγικής κατεύθυνσης με προτάσεις για άσκηση συγκεκριμένων τουριστικών - πολιτιστικών πολιτικών, που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην "απογείωση" της υπό διερεύνηση περιοχής, εφόσον υλοποιηθεί και το Μοντέλο Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων (CRM). Οι ιδέες και οι προτάσεις των μελών της "Ομάδας Έρευνας" και κυρίως ημών των Συγγραφέων, φρονούμε ότι είναι σημαντικές, εύστοχες και χρήσιμες παρεμβάσεις οι οποίες αν υιοθετηθούν από τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς θα συμβάλλουν πολύ την τουριστική ανάπτυξη του Παλαιού Παντελεήμονα.
Η αγάπη μας προς τους ανθρώπους του Παλαιού Παντελεήμονα και ο σεβασμός στους επισκέπτες του, είναι δεδομένος, κι αυτό διότι μας εμπιστεύθηκαν ως συνεντευξιαζόμενοι, και μας βοήθησαν κατά το μέτρο του δυνατού στην έρευνα, γι` αυτό και είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες. Επίσης είμαστε πολύ υποχρεωμένοι απέναντι σε όλα τα μέλη της ομάδας έρευνας, που όλοι τους στήριξαν και βοήθησαν τη σύνταξή των δοκιμίων της επιστημονικής μελέτης μας (Μονογραφίας), φτάνοντας σήμερα στο σημείο αυτό.