Η ολοένα αυξανόμενη σημασία της δημόσιας υγείας καθιστά αναγκαία την απόκτηση ενός βασικού κορμού γνώσεων, τόσο από τους λειτουργούς υγείας όσο και από τους σπουδαστές του σχετικού χώρου. Το βιβλίο αυτό συνιστά ακριβώς έναν πυρήνα γνώσεων που ακολουθεί το πνεύμα με το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιμετωπίζει σήμερα τη δημόσια υγεία. Στόχος του συνεπώς, δεν είναι να αναπτύξει λεπτομερώς εξειδικευμένους τομείς της, οι οποίοι προσεγγίζονται αναλυτικά σε ειδικότερα εκπαιδευτικά και συγγραφικά πλαίσια, αλλά να εστιασθεί στα βασικά προβλήματα δημόσιας υγείας, στο διεθνές πλαίσιο των αντίστοιχων δραστηριοτήτων, στο ρόλο και στις αρμοδιότητες των λειτουργών δημόσιας υγείας, στις στρατηγικές - πρακτικές για την εφαρμογή των δράσεων της καθώς και στις διεθνείς τάσεις διαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου. Και αυτό, γιατί τα προβλήματα δημόσιας υγείας αντιμετωπίζονται σήμερα με συστηματικό και σφαιρικό τρόπο, μέσα από τη διαμόρφωση στρατηγικών που προέρχονται από εθνικούς ή και διεθνείς φορείς, αγγίζοντας την επαγγελματική σφαίρα αλλά και το επιστημονικό ενδιαφέρον πολλών διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και επιβεβαιώνοντας τον διεπιστημονικό χαρακτήρα της δημόσιας υγείας. Η ανάγκη εξάλλου, εξοικείωσης με αυτό το διεθνή πλέον χαρακτήρα της δημόσιας υγείας συνιστά τον λόγο για τον οποίο παρατίθενται ξενόγλωσσοι όροι και παραρτήματα.
Το περιεχόμενο του βιβλίου ακολουθεί μία διάρθρωση βασισμένη στη σπουδαιότητα των θεμάτων αλλά και στις εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίες, κατά μεγάλο μέρος, διαμορφώθηκαν από την πολυετή επαφή με τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που με τις παρατηρήσεις τους και το διαφορετικό τους επαγγελματικό υπόβαθρο συνέβαλαν σταδιακά στη διαμόρφωση της κατεύθυνσης αυτού του βιβλίου, συμβολή για την οποία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα.
Αναφερόμενη δε στη σχέση δασκάλου και μαθητή, θεωρώ ηθική υποχρέωση να εκφράσω μέσα από την καρδιά μου την ευγνωμοσύνη μου στους δύο μεγάλους Δασκάλους που μου μετέδωσαν την αγάπη για τη δημόσια υγεία και με τον μεγάλο τους επιστημονικό πλούτο ενέπνευσαν την σταδιοδρομία μου: τον καθηγητή-ακαδημαϊκό κ. Δημήτρη Τριχόπουλο και τον εκλιπόντα καθηγητή Γεώργιο Παπαευαγγέλου.
Θερμότατες ευχαριστίες οφείλονται στις συνεργάτιδες του Τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που συνέβαλαν στη συγγραφική προσπάθεια και στην επιμέλεια της έκδοσης αυτής κ.κ. Νατάσα Μπαρμπούνη, παιδίατρο, Τίνα Γκαράνη-Παπαδάτου, νομικό και Κούλα Μεράκου, κοινωνική επιστήμονα.
Ευχαριστώ επίσης τους ψυχιάτρους κ.κ. Μελπομένη Μαλλιώρη, Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη και Δημήτρη Πλουμπίδη, καθώς και τη δικηγόρο κ. Αναστασία Μακαρούνη οι οποίοι συνέβαλαν στη συγγραφή εξειδικευμένων θεμάτων.
Από τη θέση αυτή θεωρώ επίσης υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διάφορους εκδοτικούς οίκους, υπηρεσίες, φορείς και ανεξάρτητους συγγραφείς για την ευγενή παραχώρηση της άδειάς τους να αναπαραχθούν ορισμένοι πίνακες, σχήματα και εικόνες για τις ανάγκες του βιβλίου αυτού. Στις περισσότερες περιπτώσεις η "πηγή" παρουσιάζεται με τον αριθμό της αντίστοιχης βιβλιογραφίας ή με πλήρη αναφορά.
Τέλος, ευχαριστώ τις κ.κ. Γιάννα Ξύκη και Κατερίνα Τόγκα οι οποίες με μεγάλη υπομονή ολοκλήρωσαν τις συνεχείς δακτυλογραφήσεις και διορθώσεις του κειμένου.
Αθήνα, Ιούνιος 2007
Τζένη Κουρέα - Κρεμαστινού
(από τον Πρόλογο του βιβλίου)