Για να διεξαχθεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει να είναι γνωστή η τεχνική του εκάστοτε αθλήματος. Η «αποτελεσματική» τεχνική δεν είναι μια αφηρημένη και γενική έννοια, αλλά είναι ο τρόπος διεξαγωγής των κινήσεων, έτσι ώστε οι δυνάμεις που ασκούνται, π.χ. για την προώθηση του σώματος, να ασκούνται με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο και τη λιγότερη δυνατή δαπάνη ενέργειας.
Στην κολύμβηση, καθώς το νερό, λόγω της μεγαλύτερης πυκνότητάς του σε σχέση με τον αέρα, "μεγιστοποιεί" τα "λάθη" και τις αντιστάσεις, που παρεμποδίζουν τις κινήσεις και την προώθηση των κολυμβητών, η "σωστή" τεχνική αποτελεί πολύ πιο καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και την αποφυγή τραυματισμών, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα αθλήματα.
Παρόλο που κάθε κολυμβητής έχει τις ατομικές του ιδιαιτερότητες και κατά συνέπεια δεν υπάρχει "μια τέλεια" τεχνική για όλους, υπάρχουν κάποιοι "κανόνες" και "κριτήρια" για τη "σωστή" και "αποτελεσματική" τεχνική των κολυμβητών στυλ.
Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου, όπου γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης και ανάλυσης της τεχνικής των τεσσάρων κολυμβητικών στυλ (ελεύθερο, ύπτιο, πεταλούδα, πρόσθιο) και των αντίστοιχων στροφών και εκκινήσεων, δίνοντας έμφαση στην «εικόνα», μέσα από πολλά σχήματα, και στην κατανόηση της "φύσης" των δυνάμεων αντίστασης και των προωθητικών δυνάμεων, που αναπτύσσονται κατά τη μετακίνηση μέσα στο νερό.
Στην καθημερινή προσπάθεια "τελειοποίησης" της τεχνικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι κολυμβητές να "οπτικοποιήσουν" τις κινήσεις τους και να αποκτήσουν την "αίσθηση" του νερού. Κατανοώντας τις ιδιότητες του νερού μπορούν να τις εκμεταλλευτούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, επιτυγχάνοντας όχι μόνο καλύτερες αγωνιστικές επιδόσεις, αλλά αποτρέποντας ταυτόχρονα πιθανούς τραυματισμούς, λόγω κακής τεχνικής.
Γούργουλης Βασίλειος
Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Σ.Ε.Φ.Α.Α - Δ.Π.Θ.