Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε, γιατί μέσω μιας οικογενειακής «σάγκα» ρίχνει καινούριο φως στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου του Φοίβου Ν. Προύντζου «Λησμονημένοι αγωνιστές: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ και το χρονικό της οικογένειάς του» υπάρχουν δύο φράσεις του Φωτάκου, πρώτου τη τάξει υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, από το δικό του πόνημα «Βίοι Πελοποννησίων ανδρών» του 1885: «…Ο περίφημος και πασίγνωστος εις την περιοχή καπετάνιος κατήγετο από χωρίον τι ονομαζόμενον Καρδαρά». Και «…Αι θυσίαι και εκδουλεύσεις της οικογενείας ταύτης προς την πατρίδα δεν έχουν σύγκρισιν με καμμίαν άλλην της Πελοποννήσου…».
Μέσα από εξαντλητική έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους ο συγγραφέας ανακάλυψε ένα πλήθος ανέκδοτων αναφορών για τον θρυλικό πρόγονό του, τον Παναγιώτη Προύντζο, που έχασε και τους εφτά του γιους στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Και με ένα κινηματογραφικό μοντάζ του υλικού καταφέρνει να μας δώσει μια διαφορετική εικόνα της Εξέγερσης του 1821, που θα τη ζήλευε ακόμα κι ο Σκαρίμπας («1821 και η αλήθεια», εκδόσεις Κάκτος 1971).
Ο Παναγιώτης Προύντζος, που ως και ο Καποδίστριας πήγε να τον γνωρίσει από κοντά στο χωριό του -και μάλιστα, «ετσιθελικά», του έβγαλε και μια μικρή σύνταξη για τα γεράματα-, είναι ο Γενάρχης μιας ολόκληρης «φυλής» Προυντζαίων στην Κεντρική Πελοπόννησο.
Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, σαν ένα οδοιπορικό για μια πατρίδα που ενώ παλεύει να ξεσκλαβωθεί, κονταροχτυπιέται αλύπητα μεταξύ της και επισφραγίζει το διχαστικό DNA της με τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της στ’ Ανάπλι.
Ερευνητής και ταλαντούχος συγγραφέας ο Φοίβος Προύντζος κλείνει ως εξής: «Οι επερχόμενοι θα αποτιμήσουν αν αυτά έχουν θέση στις παρακαταθήκες ή ανήκουν στα απόβλητά τους. Μια και ο θάνατος όμως νομοτελειακά παραμένει ανίκητος και η ζωή συνεχίζεται με την αναπαραγωγή, η δημιουργία υποδειγματικής οικογένειας αποτελεί εντελέχεια, με την Αριστοτελική σημασία του όρου. Στη βάση μιας τέτοιας αντίληψης, το ιστόρημά μου αυτό αφιερώνεται στους μικρότερους οικογενειακούς “συνεχιστές”, Φοίβη και Φίλιππο».
(Από τον πρόλογο)
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.