Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 12 Ιουλίου του 1714 η ωραιό-τερη γέφυρα του Περού έσπασε και σκότωσε πέντε ταξιδιώτες. Ο μοναχός Αδελφός Τζούνιπερ γίνεται μάρτυρας της τραγωδίας και αποφασίζει να αποδείξει ότι η Θεία Βούληση και όχι η τύχη προκάλεσε τον θάνατο των πέντε ανθρώπων. Ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ με αυτό το αριστούργημα της αμερικάνικης λογοτεχνίας που διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνεται στη διαχρονική διερεύνηση για τη φύση της αγάπης και το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το μυθιστόρημα με την έξοχη καθολικότητα και την αβίαστη διαχρονικότητά του δίνει την αίσθηση του αρχαίου, του κλασικού, του σχεδόν βιβλικού.
ΡΑΣΕΛ ΜΠΑΝΚΣ
Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ ντε Νίρο, Γκάμπριελ Μπερν, Χάρβει Καϊτέλ και Κάθι Μπέιτς. Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγή του Ράσελ Μπανκς, ανέκδοτες σημειώσεις για το μυθιστόρημα, και εκτενή σχολιασμό του Τέιπαν Ουάιλντερ.
Έχοντας περάσει συναρπαστικά παιδικά χρόνια στην Κίνα (ο πατέρας του ήταν πρόξενος) και έχοντας ολοκληρώσει σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της εποχής του (Γέιλ, Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Ρώμης, Χάρβαρντ), έζησε 78 γεμάτα χρόνια, αλλά άφησε πίσω του μόλις επτά μυθιστορήματα, καθώς ήταν πολυπράγμων: δίδαξε λογοτεχνία & ποίηση, υπηρέτησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους (νεότατος ως δεκανέας για τρεις μήνες στον πρώτο, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη σε αμερικανικές μονάδες στην Ιταλία και την Αφρική στο δεύτερο), μιλούσε με άνεση τέσσερις γλώσσες, μετάφρασε στα αγγλικά πολλά έργα του Ζαν-Πολ Σαρτρ, έγραψε το σενάριο για το κλασικό film noir του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Shadow of a Doubt (1943), και για τριάντα πέντε χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, εκ των οποίων το περίφημο Our Town του 1938 πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη παράσταση που δεν απαιτούσε σκηνικά και χρησιμοποιούσε αφηγητή για να τοποθετήσει τον θεατή στο επίκεντρο της δραματουργικής εξέλιξης. Ήταν όμως To μυστικό της γέφυρας (πρωτότυπος τίτλος: The Bridge Of San Luis Rey) του 1927 αυτό που, μέχρι σήμερα, παραμένει το αριστούργημά του. Ισορροπώντας ανάμεσα στο αστυνομικό μυθιστόρημα, τη φιλοσοφική αναζήτηση (η σημασία της συγκυρίας στο πεπρωμένο) και τις θεολογικές ανησυχίες (ο ρόλος του Θεού στη ζωή και το μυαλό των ανθρώπων), το βιβλίο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο από τον πολύ Όρσον Γουέλς, στη λυρική σκηνή ως όπερα από τον γερμανό συνθέτη Χέρμαν Ρόιτερ, αλλά και τρεις φορές στον κινηματογράφο, χωρίς όμως επιτυχία: είναι τέτοιο το λογοτεχνικό του μεγαλείο που είναι αδύνατον να διατηρηθεί από άλλα οπτικοακουστικά μέσα, παρά μόνον ως κείμενο που αποκαλύπτει σταδιακά στον αναγνώστη τα… μυστικά του! Τον θαυμασμό τους στο συγκεκριμένο βιβλίο έχουν εκφράσει στο παρελθόν οι Ουμπέρτο Έκο & Στίβεν Κινγκ, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, ο πρωθυπουργός, τότε, της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, διάβασε ένα απόσπασμα ως φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. O Ουάιλντερ, φίλος της ποιήτριας/συλλέκτριας τέχνης Γκέρτρουντ Στάιν, του συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ και του ηθοποιού Μοντγκόμερι Κλιφτ, προσπάθησε να κρατήσει την προσωπική του ζωή μακριά από τη δημοσιότητα και πρόλαβε να δει το έργο του να αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1975, ήσυχος ότι Το μυστικό της γέφυρας θα άντεχε πολύ περισσότερο στον χρόνο: το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε το 2005 στα εκατό καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στα αγγλικά από το 1923 που τυπώθηκε το πρώτο τεύχος της έκδοσης, ενώ η American Modern Library το ανέδειξε στη θέση #37 στη λίστα με τις «100 σπουδαιότερες νουβέλες του 20ού αιώνα».
Ο Θόρντον Ουάιλντερ (1897-1975) ήταν αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος. Στα έργα του διερευνά τη σχέση ανάμεσα στις συνηθισμένες και τις μεταφυσικές διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας. Το 1928 Το μυστικό της γέφυρας κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, όπως και τα θεατρικά του έργα Η μικρή μας πόλη (1938) και το Με τα δόντια (1943). Από το 1930 μέχρι το 1951 δίδαξε λογοτεχνία και ποίηση στα πανεπιστήμια του Σικάγο και του Χάρβαρντ. Άλλα γνωστά του έργα είναι τα: Η Καμπάλα, Οι Ειδοί του Μαρτίου και Η προξενήτρα (θεατρικό που διασκευάστηκε σε μιούζικαλ με τον τίτλο Hello, Dolly!).