Φάσεις και αντιφάσεις του Ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα, 1910-2001
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1744-6
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 232 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο είναι μια εισαγωγική μελέτη, που πραγματεύεται την ιστορία ενός κράτους στη διάρκεια ενός αιώνα. Οφείλει, να αναδείξει τα μεγάλα σχήματα και να περιγράψει τις κυρίαρχες τάσεις και τις μεγάλες αντιφάσεις μέσα από τις οποίες εξελίχθηκε η διαδικασία του εκσυγχρονισμού και των οπισθοδρομήσεων, στην περίοδο της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας.
Περιγραφή

Ένα βιβλίο δεν μπορεί να τα πει όλα, πόσο μάλλον όταν είναι μια εισαγωγική μελέτη, με δοκιμιακό χαρακτήρα, που πραγματεύεται την ιστορία ενός κράτους στη διάρκεια ενός αιώνα. Οφείλει, κυρίως, να αναδείξει τα μεγάλα σχήματα και να περιγράψει τις κυρίαρχες τάσεις αλλά και τις μεγάλες αντιφάσεις μέσα από τις οποίες εξελίχθηκε η διαδικασία του εκσυγχρονισμού και των οπισθοδρομήσεων, όπως άλλωστε και κάθε ιστορική τροχιά κράτους στην περίοδο της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Πρωτίστως, να δοκιμάσει ερμηνείες και να ξανασκεφτεί πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καλύπτοντας την περίοδο από το 1909, τη χρονιά όπου με το κίνημα στο Γουδί και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, η χώρα εισέρχεται σε μια εντελώς νέα ιστορική φάση· μέχρι το 2001 που αυτή εγκαταλείπει το εθνικό της νόμισμα για να υιοθετήσει από τις αρχές του 2002 το κοινό ευρωπαϊκό αλλά και ξεκινά μια εποχή άρνησης του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας για προσαρμογή στη νέα, σκληρή, αλλά και γεμάτη ευκαιρίες πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης. Τα ερωτήματα που τίθενται προέρχονται αφενός από τις διάφορες ανάγκες της της σύγχρονης ιστοριογραφικής έρευνας αλλά και από την ίδια την παρούσα συγκυρία, από τις δικές της προτεραιότητες και ανατροπές. Έτσι κι αλλιώς, είναι μάλλον υποκριτικό να υποστηρίζουμε ότι αγνοούμε την εποχή μας και δεν είμαστε παιδιά της. Είναι τουλάχιστον πιο έντιμο πνευματικά, αφότου αφουγκραστούμε τις αγωνίες της και σεβαστούμε τις ευαισθησίες της, να θέσουμε τα ερωτήματά της στη βάσανο της επιστήμης μας. […]

 

Δ. Σ. [Από τον πρόλογο του βιβλίου]

 

Ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και διευθυντής του ΠΜΣ, “Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Έχει επίσης διδάξει για 8 χρόνια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και πιο πρόσφατα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι Γραμματέας Σύνταξης της ΝΕΑΣ ΕΣΤΙΑΣ, και τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας, Η Καθημερινή. Είναι μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών της επιθεώρησης Φιλοσοφείν καθώς και του Foreign Affairs, The Hellenic Edition. Επίσης, είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κύκλου “Άγγελος Δεληβοριάς” της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης καθώς και της “Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών”. Έχει συγγράψει το Από τον Ανένδοτο στο “Δεξιά-Αντιδεξιά” (Μάιος 2019) στη σειρά “Εθνικές Κρίσεις” των εκδόσεων της Καθημερινής καθώς και με τους Στ. Καλύβα και Ευ. Χατζηβασιλείου το βιβλίο, Στρεβλή πορεία. Η απριλιανή δικτατορία, 1967-1974 (Νοέμβριος 2019). Τέλος, έχει επιμεληθεί συνολικά εννέα συλλογικούς τόμους και μεταξύ αυτών τον αγγλόφωνο, Political and Cultural Aspects of Greek Exoticism (Palgrave-Macmillan, Ιούλιος 2019), με τον Π. Παναγιωτόπουλο.


Add: 2019-10-15 08:15:04 - Upd: 2023-04-04 14:10:31