Στόχος του βιβλίου είναι να δώσει πειστικές απαντήσεις στο πώς η Ελλάδα στη Μετα-κρίση θα αποτελέσει την απάντηση στα αδιέξοδα της Ευρώπης και της Δύσης. Ή, έστω, με αφορμή την έκδοσή του, να ξεκινήσει ένας διάλογος για το πώς η Ελλάδα θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής λύσης και όχι –πάλι– ένα πρόβλημά της. Με τη βοήθεια ειδικών, εξετάζονται ο θεσμός της Οικογένειας, με έμφαση στην Υπογεννητικότητα, τη θεμελίωση ενός Δημιουργικού Πατριωτισμού, και μετά η Παιδεία ως το επόμενο κρίσιμο στάδιο ενηλικίωσης και επιμορφωτικής πορείας κάθε (ενεργού) πολίτη.
Στη συνέχεια διερευνάται η ανάγκη της Αναμόρφωσης της Δημόσιας Διοίκησης και πώς αυτή θα οδηγήσει σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Επόμενος πυλώνας είναι η Ανάπτυξη, μέσα από το πρίσμα των Επενδύσεων και, ειδικότερα, τον Τουρισμό, την Τεχνολογία και την Ενέργεια.
Τέλος, παρουσιάζεται η δυναμική της χώρας μέσα από το πλαίσιο των Εξωτερικών Σχέσεων, τη γεωπολιτική πραγματικότητα, τη θέση της Ελλάδας στο μεταίχμιο της Δύσης και της Ανατολής, τα πιθανά σενάρια και το μέλλον της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.