Σε αυτή τη μικρή συλλογή ανθολόγησα κάποια από τα αγαπημένα μου φιλοσοφικά προβλήματα και παράδοξα. Οι προθέσεις μου είναι βασικά ψυχαγωγικές, σαν να προσφέρω στους αναγνώστες ένα κουτί με σοκολατάκια, το καθένα με τη δική του, μοναδική, ελαφρώς ψυχεδελική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το βιβλίο αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εκλαϊκευμένο εγχειρίδιο φιλοσοφίας για αρχάριους και δεν απευθύνεται στο μέσο άνθρωπο, ο οποίος θα το βρει μάλλον αλλόκοτο ή κουραστικό. Αντιθέτως, απευθύνεται σε νοήμονες ανθρώπους, κάτι σπάνιο στις μέρες μας, οι οποίοι αναζητούν λιχουδιές για τη διανοητική τέρψη τους και αφορμές για να αμφιβάλλουν. [...]
Καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μικρή ανθολόγηση σύμφωνη προς την υποκειμενική μου κρίση και όχι με εξαντλητικό κατάλογο, δεν συμπεριλήφθησαν διάφορα πολύ γνωστά παράδοξα, απλώς διότι δεν πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις. Τα παράδοξα του Ζήνωνος αποκλείστηκαν ως υπερβολικά κλασικά και ξεπερασμένα ήδη από το 17ο αιώνα, με την επινόηση του απειροστικού λογισμού. Το επιχείρημα του Γοργία υπέρ της θέσης ότι δεν υπάρχει τίποτα (και ακόμη και αν υπήρχε δεν θα μπορούσαμε να το γνωρίσουμε, ούτε να το επικοινωνήσουμε) απορρίφθηκε, μετά από εξέταση των συλλογιστικών βημάτων, ως καταφανώς μη έγκυρο σόφισμα. Το γνωστό παράδοξο του Επίκουρου σχετικά με τον Θεό και την ύπαρξη του Κακού κατά τη γνώμη μου δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο Θεός θα μπορούσε κάλλιστα να είναι παντοδύναμος και σαδιστής και δεν υπάρχει τίποτα το παράδοξο σε αυτό.
Σε κάθε πρόβλημα προσπαθώ να δίνω στον αναγνώστη και τις σημαντικότερες σιωπηλές παραδοχές και προϋποθέσεις του επιχειρήματος, καθώς και επεξηγήσεις για κάποιους όρους, τους οποίους δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει, ακόμα και αν είναι νοήμων. Επίσης σε διάφορα σημεία αυτοσχεδιάζω με δικές μου σκέψεις, παραδείγματα και επιχειρήματα.
Ελπίζω ότι η μικρή ανθολογία μου θα συμβάλλει στη διεύρυνση του νου σας ή τουλάχιστον ότι θα σας προσφέρει μια εμπειρία ποιοτικώς ανώτερη της απλής επίλυσης σταυρολέξων. Καλή ανάγνωση.