Από το πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας, ο γεωγραφικά περιορισμένος χώρος των Βαλκανίων υπήρξε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων, βίαιων αναταραχών και αστάθειας. Στο επίκεντρο όλων αυτών των συνθηκών την περίοδο του 20ου αιώνα, βρέθηκε μια κρατική οντότητα που όμοιά της δεν είχε υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ηπείρου· το πολυεθνικό κράτος της Γιουγκοσλαβίας.
Η αστείρευτη σταθερότητά του στο όνομα του κομμουνιστικού ιδεώδους, που συντηρούνταν από τον Στρατάρχη Γίοσιπ Μπρόζ Τίτο με την αρχή της εθνικής ισότητας, κατέρρευσε στο λυκαυγές της δεκαετίας του `90, όταν έκανε την δυναμική εμφάνισή του στη πολιτική σκηνή της χώρας, ο ακραίος εθνικισμός. Ο Μεγαλοϊδεατισμός των σλαβικών φύλων από τις οποίες απαρτιζόταν το γιουγκοσλαβικό οικοδόμημα, σε συνδυασμό με τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων, προκάλεσαν έκρηξη «εμφυλίων παθών», τα οποία έμελλε να διαρκέσουν περίπου μια δεκαετία και να μείνουν στην ιστορία ως «Γιουγκοσλαβικοί Πόλεμοι».
Στο παρόν έργο, «Γιουγκοσλαβία 1991-2001 / Το αιματηρό τέλμα της βαλκανικής υπερδύναμης», γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις πολιτικοστρατιωτικές πτυχές των φονικών αυτών συγκρούσεων, που μοιραία οδήγησαν στο να αλλάξει ο χάρτης των Βαλκανίων, αφήνοντας ωστόσο μείζονος σημασίας ζητήματα χωρίς ουσιαστική λύση (Διχοτόμηση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κοσσυφοπέδιο, ονομασία Δημοκρατίας των Σκοπίων).
Χαράλαμπος Ευθ. Ταλάντης
.
Άμφισσα, 2018