Η γονιμότητα είναι στενά συνδεδεμένη με τις έννοιες της οικογένειας και της μητρότητας· και σε συνδυασμό με τους δείκτες θνησιμότητας και μετανάστευσης αντανακλούν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και καθορίζουν τους δείκτες γήρανσης, ηλικιακής εξάρτησης καθώς και ανανέωσης του ενεργού πληθυσμού.
Στις σύγχρονες κοινωνίες η απόφαση τεκνοποίησης και η επιδίωξη της επίτευξης της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με το παρελθόν έχει επίδραση στο δείκτη γονιμότητας και κατ’ επέκταση στον αριθμό των γεννήσεων, με συνέπεια μείζονες προεκτάσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.
Η επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει μια σειρά παρεμβάσεων-θεραπειών προκειμένου να δώσει απάντηση και λύση σε ένα μείζον ατομικό και κοινωνικό ζήτημα όπως η διατήρηση της γονιμότητας.
Η παρούσα έρευνα επιχειρεί, με βάση την ποιοτική προσέγγιση, να αναδείξει την πορεία της γυναίκας σε μια διαδικασία ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, καταγράφοντας τα συναισθήματα, το σωματικό πόνο και τις κοινωνικές, διαχειριστικές και οικονομικές συνιστώσες που απορρέουν από τη διαδικασία αυτή.
Το σύνολο των ευρημάτων της παρούσας έρευνας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση των πολιτικών που συνδέονται με τη δημογραφική ισορροπία του πληθυσμού και τη διατήρηση της γονιμότητας στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς και για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.