Μετάφραση: ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Το επονομαζόμενο Total Football είναι ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο, προϊόν πολλών στοιχείων και ιδεών. Αποτέλεσμα η εικόνα ενός ολοκληρωμένου –και όχι ολοκληρωτικού– ποδοσφαίρου. Στον `Aγιαξ –και στην εθνική Ολλανδίας– τα δύο αντιθετικά ζεύγη που ορίζουν τη μορφή και την εικόνα του παιχνιδιού (τέχνη-δύναμη / θέαμα-αποτέλεσμα) γίνονται στοιχεία μιας και μόνο σύνθεσης, μιας ποδοσφαιρικής επανάστασης που, για τους Ολλανδούς, τέλειωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ευτυχώς, όμως, οι βασικές αρχές αυτής της επανάστασης διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Μπαρτσελόνα από τον Γιόχαν Κρόιφ. Πολλοί πρόσφατα άρχισαν να αναζητούν ξανά τις αρχές αυτής της επανάστασης.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο εκείνο που είναι πραγματικό, γιατί συνδυάζει δημιουργικότητα, επινοητικότητα, τέχνη, λιτότητα στο ύφος και απλότητα στην εκτέλεση, όπου η πλέον απίθανη σύλληψη φαίνεται σαν να είναι ρουτίνα και το πρωτόφαντο μοιάζει σαν κάτι το συνηθισμένο. Το βιβλίο αυτό μιλάει για καλλιτέχνες, για αρτίστες της μπάλας, για δημιουργούς που επιτελούν κοινωνικό ρόλο – όχι για τρεχαλατζήδες, πολυεργαλεία και καιροσκόπους που «παίρνουν» απλώς αποτελέσματα.
ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
«Πρωτότυπο και ασυνήθιστο... συναρπαστικό και ιδιαίτερο, σε γοητεύει σαν μια ντρίπλα του Cruyff».
The Times
«Για τον Ολλανδό που το διαβάζει, είναι ένας καθρέφτης. Παρουσιάζει πράγματα για τον εαυτό σου που δεν έχεις ξαναδεί».
Ruud van Nistelrooy
«Ίσως το καλύτερο βιβλίο για το ποδόσφαιρο που έχω διαβάσει».
Santiago Segurola, El Pais
«Ένα ενημερωτικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει ακόμα και όσους δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα είτε για το ποδόσφαιρο είτε για την Ολλανδία».
The Economist
«Ο Winner ζωγραφίζει μια λαμπερή εικόνα που συνοδεύει την εικόνα που έχουμε για το ολλανδικό ποδόσφαιρο».
The Observer
«Κομψό, προσεκτικό και γνήσιο. Οι ιστορικές, κοινωνικές, γεωγραφικές και καλλιτεχνικές επιρροές στο ολλανδικό ποδοσφαιρικό μεγαλείο».
The Times Literary Supplement
«Ειρωνικό, εμμονικό, πρωτότυπο, διεισδυτικό... Το ποδόσφαιρο ως τέχνη, μεταφορά, πολιτιστική σημασιολογία. Το πρώτο κεφάλαιο είναι το υπ’ αριθμόν πέντε. Το υπ’ αριθμόν ένα έρχεται έκτο, θα πρέπει να αγοράσετε το βιβλίο για να ανακαλύψετε τον απόλυτα λογικό λόγο για τον οποίο γίνεται αυτό».
The Guardian
«Απίστευτα πρωτότυπο».
Financial Times