Πώς γράφεται το Σύνταγμα;
Συνταγματικός σχεδιασμός και διαβουλευτική δημοκρατία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-02-3351-3
Σειρά: Δοκίμια για την πολιτική και το Σύνταγμα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 334 σελ.
Περιγραφή

Η συνταγματική νομοθέτηση δεν (πρέπει να) αποτελεί υπόθεση αποκλειστικά της πολιτικής τάξης. Στις σύγχρονες πλουραλιστικές δημοκρατίες είναι καίριας σημασίας η εμπλοκή των πολιτών στη διαδικασία παραγωγής του Συντάγματος.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι οι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής στη συνταγματική νομοθέτηση στερούνται δυσχερειών και κινδύνων, τόσο ως προς την ενδεχόμενη χειραγώγηση των πολιτών, με την εκδήλωση φαινομένων συνταγματικού λαϊκισμού, όσο και ως προς τη θέσπιση ρυθμίσεων που εμφανίζονται ελκυστικές, όμως ενδέχεται να αποδειχθούν προβληματικές.

Η συνταγματική νομοθέτηση είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Για να οδηγήσει σε επιτυχές αποτέλεσμα απαιτείται η σύμπραξη της πολιτικής τάξης με την κοινωνία πολιτών και με την επιστημονική κοινότητα. Πρωτίστως, απαιτείται να αποσαφηνιστεί η διαδικασία, οι αρχές, η μέθοδος, τα στάδια και τα κριτήρια της συνταγματικής νομοθέτησης.

Η ανεύρεση του βέλτιστου περιεχομένου του Συντάγματος δεν αποτελεί αμιγώς πολιτική ύλη, όπου αρκεί να αποσαφηνιστούν οι ουσιαστικοί και διαδικαστικοί φραγμοί της αναθεώρησης του Συντάγματος για να αποφασιστούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, προϋποθέτει τη διαμόρφωση κανόνων και μεθοδολογικών εργαλείων που θα καθοδηγήσουν τον αναθεωρητικό νομοθέτη κατά τον σχεδιασμό του Συντάγματος.

Επιπλέον, είναι κρίσιμο να διευρυνθεί ο κύκλος των εμπλεκόμενων στη συνταγματική νομοθέτηση, προσδιορίζοντας ωστόσο με σαφήνεια τις διαδικασίες και τον ρόλο κάθε δρώντος υποκειμένου.

Βιβλιοκριτικές
Επίσης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και σε έργα που αφορούν τις εξελίξεις με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την εβραϊκή Θεσσαλονίκη, τον ελληνικό Εμφύλιο αλλά και την μεταπολεμική ελληνική ιστορία. Φυσικά και δεν απουσιάζουν έργα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιστορία, η κίνηση των ιδεών, ο κριτικός στοχασμός μέσα από το έργο των Μαρξ και Βέμπερ, αλλά και η σύγκρουση Μπακούνιν – Μαρξ δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν. >>>

Add: 2018-09-14 11:42:34 - Upd: 2018-10-01 11:28:55