Η σειρά «Παιδαγωγική της Μετανάστευσης και Διαπολιτισμικός Γραμματισμός» φιλοδοξεί να φιλοξενήσει πρωτότυπες δημοσιεύσεις, μεταφράσεις, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους, που θα μελετούν ζητήματα παιδαγωγικής στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό περικείμενο, για το οποίο το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις σημαντικές παραμέτρους προσδιορισμού και υπό το πρίσμα του επαναπροσδιορίζονται οι σκοποί της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και κατά συνέπεια οι ορίζουσες του διαπολιτισμικού γραμματισμού.
Ο τόμος με τον τίτλο «Παιδική Ηλικία και Μετανάστευση – Προκλήσεις για την Παιδαγωγική της Ετερογένειας» αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς. Συντάχτηκε προς τιμή του Ομότιμου Καθηγητή Σπύρου Κ. Πανταζή. Περιλαμβάνει 18 εργασίες με κοινό σημείο αναφοράς την Παιδική Ηλικία (ΜΕΡΟΣ Ι, 10 κείμενα) και τη Μετανάστευση (ΜΕΡΟΣ ΙΙ, 8 κείμενα) και με επιστημονικές (δια)συνδέσεις που οδηγούν σε διεπιστημονικές προσεγγίσεις των όρων του τίτλου υπό το πρίσμα της προσπάθειας για εννοιολογική απόδοση της ετερογένειας στο χώρο της Παιδαγωγικής επιστήμης, την οποία υπηρέτησε ο τιμώμενος.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες οι οποίες περιέχονται στον παρόντα τόμο αναφέρονται στην προσχολική Αγωγή, την Παιδική Ηλικία, την Οικονομία και Εκπαίδευση, την Κοινωνική Παιδαγωγική, τη Διδακτική Μεθοδολογία και τη Μετανάστευση αλλά και άλλα συγγενή πεδία έρευνας. Καθώς το σχολείο συμμετέχει στην παραγωγή ανισότητας παράλληλα με την αναπαραγωγή κοινωνικών ανισοτήτων, στον επίκαιρο επιστημονικό και παιδαγωγικό διάλογο γίνεται δεκτό ότι η διαχείριση της ετερογένειας στο σχολικό περιβάλλον και στο μάθημα από τους μαθητές δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και απαιτούνται αλλαγές. Ταυτόχρονα, οι μετακινήσεις εκατομμυρίων πληθυσμών προκαλούν αμφιβολία τόσο σε κοινωνικό όσο και εκπαιδευτικό επίπεδο. Η αμφισβήτηση αυτή διακρίνεται και στον ακαδημαϊκό διάλογο, ο οποίος αναζητεί προτάσεις για συγκεκριμένες αλλαγές και προσαρμογές αλλά και επαναπροσδιορισμό της διαπολιτισμικής παιδαγωγικής στην ακαδημαϊκή γεωγραφία. Η πολιτισμική ταυτότητα –γενικά αλλά και όσων συμμετέχουν στην εκπαίδευση και το έργο της ειδικότερα– ως ορισμός αφορά την προσπάθεια εννοιοδότησης του σχολικού πολιτισμικού συγκείμενου από το οποίο ορίζεται και η διαχείριση της ετερότητας σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για το κάθε άτομο ως σύνολο διαμορφωμένων και διαμορφούμενων χαρακτηριστικών-ιδιοτήτων.
Με δεδομένη την αποδοχή της άποψης ότι η έννοια της ετερότητας συναρτάται με αυτή της ταυτότητας αναδεικνύεται πόσο σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του τόμου «Παιδική Ηλικία και Μετανάστευση – Προκλήσεις για την Παιδαγωγική της Ετερογένειας» στην εξέλιξη του επιστημονικού διαλόγου για την Παιδαγωγική της Ετερογένειας.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.