Ο Puaux έγραψε το βιβλίο αυτό, για να αποφευχθεί η λήθη, για να διασώσει το ιστορικό υλικό που είχε στα χέρια του, και κυρίως για να συντελέσει στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
1) Αναλύει τα περί αφίξεως των Τούρκων στη Σμύρνη και μέμφεται τους Ευρωπαίους για την αδιαφορία τους.
2) Περιγράφει την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων και την παραπειστική τακτική τους.
3) Παρέχει φρικιαστικές μαρτυρίες για τις σφαγές και τον θάνατο του Χρυσοστόμου.
4) Αποδεικνύει το προμελετημένο σχέδιο της πυρπόλησης της πόλης.
5) Παρουσιάζει την τραγική Έξοδο, τους εκτοπισμούς, την εξόντωση του χριστιανικού στοιχείου.
6) Ασχολείται με τα αποτρόπαια γεγονότα στα Βουρλά, τη γενίκευση της εξόντωσης των Χριστιανών, τα απίστευτα εγκλήματα στο Αϊβαλί, στο Μπαλίκεσερ και την Μπάλια-Μαντέν.
Είπαν για το βιβλίο
• «[…] Ο αγωνιστής αυτός ως την τελευταία στιγμή έδινε το παράδειγμα του καθήκοντος. Ο René Puaux θα παραμείνει στο πάνθεο των ανθρώπων της μεγάλης και ωφέλιμης για την κοινωνία δράσεως και το όνομά του σύμβολο αγνού και ανιδιοτελούς φιλελληνισμού. […]»
—Γ. Πράτσικας, Ν. Εστία, τ. 21ος, σ. 141
• «Ο René Puaux […] ήταν φιλέλληνας, γνώστης του Ανατολικού ζητήματος και των ελληνικών πραγμάτων.»
—Ν. Χ. Βικέτος, Ο θάνατος της Σμύρνης, σ. 9
• «Από το ίδιο φιλοδίκαιο και φιλελεύθερο πνεύμα διακατέχεται ο Puaux σε σειρά ολόκληρη συγγραφών. Βέβαια, διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ήπειρο, την οποία ορθότατα αισθάνεται ενιαία. Υπεραμύνεται της ελληνικότητας της Βορείου Ηπείρου και καταγγέλλει την αδικία, που προσγίνεται. […]»
—Αχ. Γ. Λαζάρου, Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος, σ. 13
• «Εις τον René Puaux, ελληνιστή και φιλέλληνα, ας στραφεί απεριόριστη η ευγνωμοσύνη μας· μαζί με την παλιά ένιωσε και αγάπησε τη σύγχρονη Ελλάδα και τους σημερινούς Έλληνες. […]»
—Ελληνίς, αρ. 1 (1937), σ. 35