Μετά την επανάσταση του 1843 το ελληνικό κράτος σταµάτησε να εξυπηρετεί τα δάνεια που είχε συνάψει ως τότε. Οι Μεγάλες ∆υνάµεις δεν αντέδρασαν, µάλλον επειδή η επανάσταση περιόριζε τον ρόλο του Όθωνα και τις απαιτήσεις του να ενσωµατωθεί στο κράτος το νησί της Κρήτης. Τότε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, απευθυνόµενος στον Ιωάννη Κωλέττη, που είχε γίνει πρόσφατα πρωθυπουργός, είπε:
«Να δούµε τώρα πώς θα ξεπληρώσουµε τα χρέη µας!».
Ο πονηρός Κωλέττης είχε την απάντηση:
«Μάλλον πρέπει να δούµε πώς δεν θα τα ξεπληρώσουµε!».
Πόσα γνωρίζουµε πραγµατικά για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία; Οι ιστορικοί δίνουν συνήθως έµφαση σε πολέµους, σε µεγάλα κατορθώµατα σπουδαίων ανδρών, στους πολιτικούς και κοινωνικούς ανταγωνισµούς. Όµως, πολλά από τα «παραλειπόµενα» της Ιστορίας είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ενδιαφέροντα.
Αντλώντας από πλήθος πηγών, οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου αναδεικνύουν την άγνωστη πλευρά της περιόδου 1828-1913. Εστιάζουν στις ιστορικές µορφές που τη σηµάδεψαν (Καποδίστριας, Όθωνας, Αµαλία, Κολοκοτρώνης, Μαυροκορδάτος κ.ά.) ζωντανεύοντας τον χαρακτήρα, το ήθος και τη δράση τους. Φωτίζουν επίσης το κλίµα της εποχής, τα καθηµερινά προβλήµατα των απλών ανθρώπων, τον τρόπο που ζούσαν, που σκέπτονταν, τον αγώνα τους για επιβίωση.