Ο έτερος εχθρός
Εξώφυλλο/εικαστικό: Στεφανιδάκη, Κατερίνα
Επιμέλεια κειμένου: Μανούκα, Άννα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-573-0
Πόλις, Αθήνα, 9/2017
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 136 σελ.
Περιγραφή

Μπροστά η Φιλίτσα και πίσω εγώ, ανηφορίσαμε για το σπίτι.

Δεν βγάλαμε μιλιά σ’ όλο τον δρόμο γιατί ένα πράγμα μόνο ήταν να πούμε κι αυτό δεν θα το λέγαμε ποτέ ο ένας στον άλλον, ποτέ πια όσο ζούσαμε, και πράγματι, ποτέ δεν το ’παμε. Μας έφτανε που, όταν θα ξημέρωνε η μέρα και θα πηγαίναμε στον μπακάλη με το δελτίο, θα παίρναμε τρεις μερίδες ψωμί κι όχι δύο […].

Τίποτ’ άλλο δεν θυμάμαι από κει και πέρα.

Ζήσαμε.

 

 

Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, εκτός απ’ τον ίδιο τον κατακτητή, οι ήρωες των δέκα ιστοριών αντιμετωπίζουν κι έναν διαφορετικό εχθρό: Κάτω απ’ το κράτος της πείνας και του τρόμου, απειλείται η συλλογική ηθική υπόσταση. Βλέπουν να καταλύεται γύρω τους ό,τι συνιστά την έννοια του «ανθρώπινου». Βλέπουν τους γύρω ή και τον εαυτό τους να οπισθοδρομούν σε βαθμίδες πρωτογονικές.

                Επιβίωσαν.

                Το τίμημα της επιβίωσης το κράτησαν μέσα τους, ένα μυστικό που το βάρος του συνόδευσε την υπόλοιπη ζωή τους. Για να μπορέσουν να συνεχίσουν, άλλοι χρειάστηκε να το ξεχάσουν, άλλοι να το ξορκίσουν, άλλοι να το ανασκευάσουν.

Ε.Χ.

***

Η Ελισάβετ Χρονοπούλου γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο. Από το 1985 εργάζεται ως σκηνοθέτις, σεναριογράφος και μοντέζ. Έχει σκηνοθετήσει τις κινηματογραφικές ταινίες: Μικρή Άρκτος (2015), Ο Αννίβας προ των Πυλών (2011), Ένα τραγούδι δε φτάνει (2003), Χτες το απόγευμα (1998), Να που γίνεται (1995). Από τις τηλεοπτικές σκηνοθεσίες της ξεχωρίζει το ντοκυμαντέρ Πολιτικός εγκλεισμός στην Ελλάδα του 20ού αιώνα (Παρασκήνιο, ΕΡΤ 1998).

                Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Φοράει κοστούμι.

στο εξώφυλλο, έργο της Κατερίνας Στεφανιδάκη: Παράθυρα (κάρβουνο σε χαρτί, 2008)

Βιβλιοκριτικές
Μία δεσπόζουσα τάση που δείχνει να επεκτείνεται και σε βάθος και σε εύρος είναι η στροφή της πεζογραφίας προς τους κόσμους του φανταστικού. Αντί να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος έλληνας συγγραφέας τη σημερινή πραγματικότητα κατά μέτωπο και να μπλέξει με μια μιντιακού τύπου σκηνοθεσία, επιλέγει να διαφύγει στην ουτοπία, στη δυστοπία, στην ουχρονία, στην αλληγορία, στην επιστημονική φαντασία, στο υπερ-πραγματικό. >>>
Ακόμα και σε όσα κείμενα οι Γερμανοί δείχνουν την «στερεοτυπική» συμπεριφορά κατακτητή, το κέντρο του κάδρου βρίσκεται στα συναισθήματα που προκαλούνται, στις ψυχικές αντιδράσεις, με πρώτη τον φόβο, τα οποία πηγάζουν από την ανελευθερία και την απειλή της ζωής. Αυτό το «έτερος» δεν σημαίνει ακριβώς «άλλος» και γι’ αυτό η επιλογή του στον τίτλο δεν είναι καθόλου τυχαία. Σημαίνει «ο άλλος από τους ... >>>

Add: 2017-09-27 06:37:14 - Upd: 2025-04-01 10:54:33