Λατινική Αυτοκρατορία
Σχεδίασμα ενός δόγματος για τη γαλλική πολιτική
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5128-14-2
Εξάρχεια, Αθήνα, 6/2016
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 152 σελ.
Περιγραφή

Ο Αλέξανδρος Κοζέβ συνέλαβε το πρόταγμα της Λατινικής Αυτοκρατορίας και κατέστρωσε το σχέδιο για την πραγμάτωσή της αμέσως μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945. Η κεντρική ιδέα αυτού του προτάγματος συμπυκνώνεται στο παρακάτω απόσπασμα: "Η εποχή κατά την οποία η ανθρωπότητα στο σύνολό της θα αποτελεί μια πολιτική οντότητα βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα του απώτερου μέλλοντος. Η περίοδος των εθνικών πολιτικών οντοτήτων έχει κλείσει τον κύκλο της. Η εποχή ανήκει στις αυτοκρατορίες, δηλαδή σε υπερεθνικές πολιτικές ενώσεις, αποτελούμενες όμως από έθνη συγγενή μεταξύ τους".

Με το σχέδιο της "Λατινικής Αυτοκρατορίας" ο Κοζέβ δεν εγκαταλείπει την επαναστατική ορμή που απελευθερώθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά έρχεται ν` αντιμετωπίσει ό,τι της αντιστέκεται μεταπολεμικά. Η διάγνωσή του για την εποχή είναι η αντιπαλότητα δύο διαφορετικών αυτοκρατορικών υποδειγμάτων: του κρατικού καπιταλισμού της σοβιετικής αυτοκρατορίας και του ιδιωτικού καπιταλισμού της αγγλο-(αμερικανικής) αυτοκρατορίας. 
Οι δύο αυτές αυτοκρατορίες ανταγωνίζονται για να κατισχύσουν πλανητικά τα υποδείγματά τους.


Ο Κοζέβ παρέδωσε το σχέδιο για τη γαλλική πολιτική, το πρόταγμά του για τη μεταπολεμική Ευρώπη, σε μια μικρή ομάδα πολιτικών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της γαλλο-γερμανικής πολιτικής, ενώ οι προβλέψεις του για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ευρώπη επαληθεύτηκαν στα μείζονα.

Βιβλιοκριτικές
Σύμφωνα με τον ιστορικό της τεχνολογίας Lewis Mumford, αν κάτι κάνει την ιστορία του ανθρώπου τόσο συναρπαστική και παράλληλα τόσο αβέβαιη, είναι η μοναδική ικανότητά του να ζει σε δύο διαφορετικούς «κόσμους» συγχρόνως. Από τη μια πλευρά, είναι ο εξωτερικός κόσμος που παρατηρούμε όλοι. Από την άλλη, υπάρχει ένας άλλος κόσμος μέσα μας, ένας κόσμος που ονομάζεται «κόσμος» των ιδεών. Όταν τα ζώα έρχονται αντιμέτωπα με κινδύνους, διαθέτουν τρεις τρόπους αντίδρασης: πάγωμα ή μάχη ή φυγή. >>>

Add: 2017-06-27 08:02:26 - Upd: 2021-03-17 18:29:40