Συνδυάζοντας την ταξιδιογραφία, την τεχνική του δοκιμίου, το ερευνητικό ρεπορτάζ και προσωπικές του εμπειρίες, ο Αναστάσης Βιστωνίτης συγκεντρώνει «κάτω από την ίδια στέγη» κείμενα που έχουν γραφτεί με διάφορες αφορμές.
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες. Η πρώτη (Οι εποχές της στάχτης) αναφέρεται σε σκοτεινές πλευρές του 20ού αιώνα: στην αποκρυφιστική εκδοχή του ναζισμού, τον σοβιετικό πολιτισμικό ολοκληρωτισμό, τον πόλεμο των ιδεών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την τυραννία του χρήματος. Η δεύτερη (Η κατοικία και η εξορία) περιγράφει το υπαρξιακό και το κοινωνικό τραύμα, αλλά και τη γοητεία που ασκούν η πόλη, η εστία και οι αναμνήσεις. Στην τρίτη (Τόποι, πόλεις, άνθρωποι) περιγράφονται τα ταξίδια του συγγραφέα σε πόλεις-σταθμούς: Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο, αλλά και σε κέντρα του πολιτισμού και της Ιστορίας: Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικού, Πεκίνο και Τσυ Φου. Στην τέταρτη ενότητα παρακολουθούμε κάποιες «διαδρομές του καφέ», δηλαδή τα περάσματα του συγγραφέα από ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, καθώς και μια αναδρομή σε αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην τελευταία ενότητα, ένας «κόσμος αλλού» αναδύεται από τη σεληνιακή γοητεία, το φως του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα, τη μυθολογία του αυτοκινήτου, τα τοπία της ουτοπίας και την έλευση της άνοιξης.
Κείμενα με πλήθος αναφορές στην Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, όπου η γνώση και η εμπειρία συγχωνεύονται για να εκφράσουν την προσωπική ματιά του συγγραφέα πάνω στον κόσμο και τα πράγματα.
* * *
Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε στὴν Κομοτηνὴ τὸ 1952. Παρουσιάστηκε στὰ Γράμματα τὸ 1970 καὶ ἀπὸ τότε ἐξέδωσε δέκα ποιητικὲς συλλογές, πέντε πεζογραφικὰ βιβλία, τέσσερις τόμους δοκιμίων κι ἕνα βιβλίο μεταφράσεων τοῦ Κινέζου ποιητῆ τῆς δυναστείας τῶν Τάνγκ, Λὶ Χό. Ἔχει δημοσιεύσει πλῆθος ἄρθρα, δοκίμια, ταξιδιωτικὰ κείμενα καὶ κριτικὰ σημειώματα στὶς ἐφημερίδες Ἡ Καθημερινὴ καὶ Ἡ Αὐγὴ καὶ στὰ περιοδικὰ Ἀντί, Ἡ Λέξη, Γράμματα καὶ Τέχνες, Χάρτης, Τὸ Δέντρο, Ἐντευκτήριο, Νέα Πορεία, Poetix, Πλανόδιον κ.ἄ. Εἶναι συντάκτης τοῦ Βήματος ἀπὸ τὸ 1991. Ὑπῆρξε μέλος τῆς ἐπιτελικῆς ὁμάδας ποὺ συνέταξε τὸν φάκελο ὑποψηφιότητας τῆς Ἀθήνας γιὰ τοὺς Ὀλυμπιακοὺς Ἀγῶνες τοῦ 2004 (ἐπιμελητὴς καὶ συντάκτης) καὶ γιὰ ἕναν χρόνο ἐργάστηκε στὴν Ὀργανωτικὴ Ἐπιτροπὴ Ἀθήνα 2004. Εἶναι μέλος τῆς Ἑταιρείας Συγγραφέων. Ἀπὸ τὸ 1996 ὣς τὸ 2001 ὑπῆρξε μέλος τοῦ Δ.Σ. τῆς Ὁμοσπονδίας Εὐρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Congress) καὶ ἀπὸ τὸ 2003 ὣς τὸ 2008 ἀντιπρόεδρός της. Ποιήματα, δοκίμια καὶ πεζογραφήματά του ἔχουν μεταφραστεῖ σὲ εἴκοσι γλῶσσες. Πέντε ποιητικὰ βιβλία του ἐκδόθηκαν στὰ ἀγγλικά, τὰ γερμανικά, τὰ σλαβομακεδονικά, τὰ σλοβενικὰ καὶ τὰ ἑβραϊκά, κι ἕνα πεζογραφικὸ στὰ σερβικά.