Βρετανική Διπλωματία & Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ιόνιο Κράτος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-333-959-5
Γρηγόρη, Αθήνα, 11/2016
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 398 σελ.
Περιγραφή

Η εργασία αυτή διερευνά την εκκλησιαστική πολιτική της βρετανικής «Προστασίας» στις «Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων». Ο 19ος αιώνας είναι πολύ κρίσιμος για τον Ελληνισμό, αφού μετά από μεγάλο διάστημα ξενοκρατίας (Λατινοκρατίας για τα Ιόνια Νησιά και Οθωμανοκρατίας για τα υπόλοιπα εδάφη του) δημιουργείται το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος (1830), αλλά και το (ελληνικό) κράτος των Ιονίων Νήσων (1815), που τελικά θα οδηγήσει, μετά από συνεχείς αγώνες του επτανησιακού λαού, στην Ένωση και αφομοίωση του δευτέρου από το πρώτο (1864). Κι ενώ έχουν ερευνηθεί από την εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα όλες, σχεδόν, οι πτυχές του κοινωνικού βίου των δύο αυτών πολιτειακών μορφωμάτων, πολύ λιγότερο έχει ασχοληθεί η έρευνα με την εκκλησιαστική πολιτική σ’ αυτά των ξένων Μεγάλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Βρετανίας, που είχε τον άμεσο έλεγχο του δυτικού νησιωτικού συμπλέγματος του Ελλαδικού χώρου. 

Έχει εκφρασθεί η άποψη ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη εκκλησιαστική πολιτική της Βρετανίας κατά την περίοδο αυτή και ότι τα εκκλησιαστικά ζητήματα ακολούθησαν απλά την ευρύτερη πολιτική της. Το πλούσιο αρχειακό υλικό, όμως, που ερευνήθηκε αποδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια και βεβαιότητα, ότι η Αγγλία ακολουθούσε και διαμόρφωνε μία συγκεκριμένη εκκλησιαστική πολιτική στα όρια των βασικών πολιτικών στοχοθεσιών της και η οποία απέβλεπε στην πλήρη κυριαρχία της γηραιάς Αλβιόνος στην «καθ’ ημάς Ανατολή», με την εξουδετέρωση ή έστω τον περιορισμό του αντίπαλου δέους της, δηλαδή της Ορθόδοξης Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
 
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου πατήστε εδώ
 
Ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα (1967), μεγάλωσε στη Γερμανία και ολοκλήρωσε τη σχολική του φοίτηση στο Ν. Ψυχικό (Αθήνα). Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύθηκε στη μεταβυζαντινή και νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.). Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε για μια πενταετία σε σχολεία της Μ. Εκπαίδευσης (Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης και Αρσάκειο Π. Ψυχικού). Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας επέλεξε να ζήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του (Κέρκυρα). Το 1998 εκλέχθηκε μόνιμο μέλος Ειδικού
Διδακτικού Προσωπικού και υπηρέτησε αρχικά στο Τμήμα Ιστορίας και από το 2010 στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, ενώ εργάζεται παράλληλα ως ερευνητής σε ελληνικά και βρετανικά αρχεία. Είναι παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, τακτικός αρθρογράφος σε (επιστημονικά) περιοδικά και εφημερίδες και δραστηριοποιείται στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Κέρκυρας). Είναι νυμφευμένος με τη Δρ.Σπυριδούλα Κατερέλου και πατέρας τριών θυγατέρων.

Add: 2016-11-30 09:21:01 - Upd: 2016-11-30 09:21:01