Από εργαλείο της παλαιάς αυτοκρατορικής τάξης μέχρι φόρουμ για την κατάργησή της: η μεγάλη περιπέτεια και οι ιστορικές μεταμορφώσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στον σύγχρονο κόσμο είναι ιδιαίτερα καθοριστικός, παρότι ελάχιστα γνωστός και κατανοητός. Ο Μαρκ Μαζάουερ ανατρέχει στην πρώιμη ιστορία, τις ιδεολογικές ρίζες και τη μεταβαλλόμενη παρουσία του οργανισμού στη διεθνή σκηνή, παραμερίζοντας τον μύθο ότι ξεπήδησε ως δια μαγείας μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φύλακας και εγγυητής μιας νέας ειρηνικής παγκόσμιας τάξης. Όπως δείχνει, οι πρωτεργάτες των Ηνωμένων Εθνών σχεδίαζαν μια παγκόσμια οργάνωση που θα προστάτευε τα συμφέροντα των αυτοκρατοριών και της φυλετικής ιεραρχίας, όμως αυτό το αυτοκρατορικό όραμα αναμορφώθηκε μεταπολεμικά από την επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας και την απρόβλεπτη άνοδο της Ινδίας και άλλων ώς τότε αποικιοκρατούμενων χωρών.
Η αφήγηση παρακολουθεί τη σύγκρουση προσωπικοτήτων και αντιλήψεων, όπως του Νοτιοαφρικανού πολιτικού Γιαν Σματς, των Εβραίων διανοουμένων Ράφαελ Λέμκιν και Γιόζεφ Σέχτμαν και του πρώτου πρωθυπουργού της Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού.
Η πολύτιμη αυτή επανεκτίμηση της ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών φωτίζει τόσο τις αμφιλεγόμενες απαρχές τους όσο και την εντυπωσιακή εκείνη προσαρμοστικότητα χάρη στην οποία επιβιώνουν ώς τις μέρες μας.