Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και η διδασκαλία του Μαθήματος των Θρησκευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Δυνατότητες και προοπτικές
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5105-47-1
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 328 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν πόνημα αποτελεί μια προσπάθεια συμβολής της πορείας και της εξέλιξης του Μαθήματος των Θρησκευτικών, σε μια εποχή διαρκών αλλαγών και κοινωνικών ασαφειών, συνδυαστικά με την ανεξέλεγκτη, πλέον, δυναμική που αναδύουν οι νέες τεχνολογίες, σε έναν κόσμο διαρκώς και απρόβλεπτα μεταβαλλόμενο. Ισχυρό, επίσης, είναι το συνεχές ερώτημα, όσον αφορά το «γιατί» αυτό το μάθημα βάλλεται τόσο και, μάλιστα, διαχρονικά τόσο διεθνώς- όπου, ωστόσο, φαίνεται να είναι κάπως περισσότερο σαφής η πορεία και το προφίλ του μαθήματος- όσο και κυρίως στον ελληνικό χώρο και ειδικά στην ελληνική εκπαίδευση. Το κύριο ερώτημα περιστρέφεται στο «τι το “επικίνδυνο” έχει το μάθημα αυτό και ασκείται τέτοια και τόσο συχνή πολεμική εναντίον του, εγεί- ρει τόσα ερωτήματα, προκαλεί τόσες συζητήσεις και, εν τέλει, τίθεται τόσο σοβαρά το ενδεχόμενο διαρκής “μεταποίησής” του, ακόμα και κατάργησης και εξοβελισμού του από τα επίσημα Αναλυ- τικά Προγράμματα του θεσμοθετημένου εκπαιδευτικού συστήματος»; Σε κάθε περίπτωση το παρόν βιβλίο δεν επιθυμεί να «θεολογήσει», ούτε και να «παιδαγωγήσει» ή να «διδακτικολογήσει», με την έννοια παροχής έτοιμων διδακτικών «συνταγών», προς άμεση διδακτική κατανάλωση. Ο βασικός στόχος είναι να συμβάλει στον στοχασμό του κάθε ενδιαφερόμενου, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της, περί της δυναμικής του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ως ενός σημαντικού παράγοντα κατανόησης και συνειδητοποίησης της λειτουργικότητας της θρησκείας, στην ατομική και κοινωνική ζωή, αλλά και των προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Γενικότερη, αλλά ταυτόχρονα και ειδικότερη απορρέουσα προσδοκία της παρούσας συγγραφής είναι η ελάχιστη και σε κάθε περίπτωση, καλοπροαίρετη και στο πνεύμα της Χριστιανικής αγάπης, καταλλαγής και συνδιαλλαγής, προσφοράς στο διάλογο, που αφορά το ζήτημα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, μέσω της συστηματικής και με επιστημονικά κριτήρια προσέγγισης του ζητήματος, χωρίς προκαταλήψεις ή υπερβάσεις των κανόνων της επιστημονικής δεοντολογίας.

Ο συγγραφέας είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική Μεθοδολογία». Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και Διδακτορικού Τίτλου του ίδιου Πανεπιστημίου. Κατέχει, επίσης, Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στην εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχει φοιτήσει και στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διετέλεσε Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής και επί 8 έτη υπηρέτησε το θεσμό του Σχολικού Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πιερίας. Έχει διδάξει επίσης, με αυτόνομη διδασκαλία στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και συγγράψει οκτώ βιβλία παιδαγωγικού προσανατολισμού, ενώ σειρά άρθρων του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι μέλος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, καθώς και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.  



(Απο το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Add: 2016-01-03 17:55:17 - Upd: 2016-01-03 17:55:17