Ο τίτλος στον παράδεισο
Titlen i paradis (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-499-148-8
Τόπος, Αθήνα, 10/2015
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Δανικά
€ 10.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
15 x 23 εκ., 60 σελ.
Περιγραφή

Η ποίηση της Δανίας δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στην Ελλάδα. Με τη συλλογή αυτή οι έλληνες αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους πιο γνωστούς και παραγωγικούς ποιητές αυτής της σκανδιναβικής χώρας, τον Νίκολαϊ Στόκχολμ.

Η ποίηση του Νίκολαϊ Στόκχολμ επιμένει σε μια κεντρική ποιητική αρχή: το ποίημα λειτουργεί ως εξίσωση που απεικονίζει μια συγκεκριμένη σχέση ανάμεσα στο «εγώ» και το περιβάλλον. Οι εκφραστικές ποιητικές εικόνες του, αρκετά ερμητικές ορισμένες φορές, τον καθιστούν μια σύγχρονη εκδοχή του ρομαντισμού και του συμβολισμού. Η σύνταξη αιωρείται, τα σημεία στίξης καταργούνται, οι προτάσεις αγνοούν την αλλαγή σειράς, το νόημα παραμένει συχνά διφορούμενο και ο αναγνώστης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές αναγνώσεις. 

Η τελευταία ποιητική συλλογή του Στόκχολμ, Ο τίτλος στον παράδεισο, χαρακτηρίζεται από το πολιτικό και υπαρξιακό στοιχείο, ωστόσο το τελευταίο έχει παραχωρήσει μεγάλο μέρος του στην ερωτική επιθυμία και την αγάπη. Τα πρόσωπα που το όνομά τους αποτελεί τον τίτλο των ποιημάτων είναι παρμένα από την εποχή μας ή από περιόδους που την επηρέασαν. Στα ποιήματά του παρελαύνουν διασημότητες της μουσικής σκηνής και του κινηματογράφου, επαναστάτες και ιδεαλιστές, αλλά και κυνικοί οικονομολόγοι, αρχομανείς πολιτικοί και στυγνοί επιχειρηματίες, που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Σε κάθε ποίημα ο Νίκολαϊ Στόκχολμ συνομιλεί με τα πρόσωπα αυτά, χρησιμοποιώντας το παιχνίδι του έρωτα, της επιθυμίας και της αντίθεσης άντρας / γυναίκα, προσπαθώντας να προσεγγίσει τις μύχιες σκέψεις και συναισθήματά τους.

Η ερμητική και γεμάτη υπονοούμενα γλώσσα του Νίκολαϊ Στόκχολμ μας δίνει ένα απλό και συνηθισμένο μήνυμα: η ζωή είναι προορισμένη για την αγάπη, τη σεξουαλική επιθυμία, την έκσταση και την ανθρωπιά, και όχι για τον πόλεμο, το κέρδος και το πάθος για την εξουσία. Και η χρήση της αγάπης ως σημείου αναφοράς για τους «καλούς» και τους «κακούς» της Ιστορίας είναι για να δείξει ότι όλοι είναι άνθρωποι και μπορούν να αγαπηθούν. Στην εποχή μας, που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια τίθεται συχνά σε δεύτερη μοίρα, αυτό το μήνυμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.


Add: 2015-12-09 10:29:15 - Upd: 2021-03-17 18:29:33