Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του 1950
προσωπική μαρτυρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-599-028-2
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 84 σελ.
Περιγραφή

Η σειρά μ α ρ τ υ ρ ί ε ς τεκμηριώνει εμπειρία και γνώση πρωτότυπη, επιφανών συγχρόνων λογίων, οι οποίοι αναζωγραφίζουν εικόνες, θύμησες και μελέτες ιστορικές.

Κάθε τόμος μ α ρ τ υ ρ ε ί με γλαφυρότητα, σαρκώνοντας ευλαβικά στεναγμούς λαλητούς του συγγραφέα–αφηγητή και προσφέρει εαυτόν βοήθημα πολύτιμο στον κατοπινό αναδιφητή της αυθεντικής ιστορικής γνώσης. 

Το κείμενο είναι μια προσωπική μαρτυρία για τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναφέρεται σε μια περίοδο ομολογημένης ακμής της σχολής αυτής. Η αφήγηση, που χρονικά καλύπτει την διάρκεια των σπουδών του συγγραφέα (1955–1960), στηρίζεται κυρίως στα βιώματά του, το ιστορικό όμως πλαίσιό της ορίζεται από γεγονότα με παγκόσμιο και ελληνικό ενδιαφέρον δημοσιευμένα σε εφημερίδες της εποχής.

Η υψηλού επιπέδου επιστημοσύνη πολλών σπουδαίων δασκάλων της Σχολής όσο και η προσήλωση των περισσοτέρων από αυτούς στις αρχές του Εκπαιδευτικού Δημοτικισμού στερέωσαν στην κοινή γνώμη τη φήμη ενός προοδευτικού ιδρύματος που έκδηλα διαφοροποιείται από την αντίστοιχη σχολή των Αθηνών.

Η μαρτυρία επικεντρώνεται βέβαια στη λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής μέσα στον διαμορφούμενο τότε πανεπιστημιακό χώρο. Με ενδιαφέρον όμως παρακολουθεί και την καθημερινή ζωή, τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών και τις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητές τους σε χώρους που σηματοδοτούν τη Θεσσαλονίκη της εποχής εκείνης. 

Ο Νίκος Δημ. Βαρμάζης κατάγεται από την Πιερία. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου

Θεσσαλονίκης και τελείωσε το κλασικό τμήμα με βαθμό άριστα. Έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και αναγορεύτηκε δι- δάκτορας του ίδιου τμήματος.

Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση επί 38 συναπτά έτη (1961–1999). Εργάστηκε στο Aμερικανικό Kολλέγιο Aρρένων Aνατόλια, στη Σκοτούσα Σερρών, στο Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ και ως Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων στους νομούς Xαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Το 1999 εκλέχτη- κε επίκουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διδακτική των αρχαίων ελληνικών. 

Σε διάφορα φιλολογικά περιοδικά, συλλογικούς και τιμητικούς τόμους έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 30 φιλολογικές μελέτες του για την Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, την Ιστορία και την Ιστορία της Εκπαίδευσης. 


Add: 2015-10-24 22:10:00 - Upd: 2016-01-23 12:57:38