Αν ζούσε αυτός σήμερα, εμείς δεν θα είμασταν παρόντες εδώ» είπε ο Αυτοκράτορας στους στρατηγούς του. Στη συνέχεια, σήκωσε το ξίφος του Φρειδερίκου από το μαυσωλείο προσθέτοντας: "προτιμώ αυτό παρά είκοσι εκατομμύρια (χρυσά νομίσματα σε λάφυρα)".
Η στιγμή αυτή αποτελεί ίσως την κορύφωση του Πολέμου του Δ΄ Συνασπισμού. Στον τόμο Γ΄ της οκτάτομης σειράς "Ναπολέων Βοναπάρτης: Οι Μεγάλες Μάχες" των εκδόσεων Historical Quest, ο Γιάννης Χρονόπουλος εξιστορεί και αναλύει όλα τα κομβικά γεγονότα που οδήγησαν στη συντριβή των αλαζονικών Πρώσων.
Ιένα· ο θρίαμβος του Αυτοκράτορα. Άουερστεντ· η ανέλπιστη και μεγαλειώδης νίκη του Νταβού. Δύο μάχες-σταθμοί στην ιστορία των Ναπολεόντειων πολέμων. Λίγες βδομάδες μετά, οι γαλλικές λόγχες παρέλαυναν περήφανα νικηφόρες στο Βερολίνο, προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό σ’ όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, η Πολωνική Εκστρατεία εναντίον Ρώσων και Πρώσων τον χειμώνα του 1807· η καταδίωξη των υπολειμμάτων της πρωσικής στρατιάς των Μπλύχερ και Χοχενλόχε, η πύρρειος νίκη του στρατάρχη Λαν στην Πουλτούσκ, η ηρωική αντίσταση των πεισματάρηδων Ρώσων του Μπέννιγκσεν στη Γκολύμιν και στη Μόρουνγκεν, η κατάκτηση της σουηδικής Πομερανίας και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες συνθέτουν το εντυπωσιακό μωσαϊκό της εκστρατείας αυτής.
Λασπωμένοι, παγωμένοι από το κρύο, πεινασμένοι αλλά ανένδοτοι και οπλισμένοι με θάρρος και μαχητικότητα οι Γάλλοι στρατιώτες προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν τους αντιπάλους τους σε μία και καθοριστική αναμέτρηση. Εις μάτην, ο αντίπαλος διέφευγε συνεχώς αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για το θέρος του ίδιου χρόνου, τα γεγονότα του οποίου θα εξιστορηθούν στον τόμο Δ΄.
Ο τόμος Γ΄ εμπλουτίζεται επίσης με πληροφορίες για τους στρατούς της εποχής, προσωπικότητες που διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις και το διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο.