Ιστορία της Βουλγαρίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-598-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2015
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Βουλγαρική
€ 23.89 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
Περιγραφή

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια γενική εισαγωγή στην ιστορία της γειτονικής χώρας γραμμένης από Βούλγαρους ιστορικούς.

Καλύπτει όλες τις βασικές περιόδους της Βουλγαρικής ιστορίας: ξεκινά από την ειδωλολατρική Βουλγαρία και την περίοδο του μεσαίωνα, όταν η χώρα βίωσε «ένδοξες σελίδες», συγκροτώντας ένα ισχυρό μεσαιωνικό κράτος, υπολογίσιμο αντίπαλο του Βυζαντίου∙ τους μακρόσυρτους αιώνες της οθωμανοκρατίας και την περίοδο εθνικής παλιγγενεσίας του 19ου αιώνα όταν οι Βούλγαροι κατάφεραν να χειραφετηθούν και να επανασυγκροτήσουν το κράτος τους, έως και τις πολεμικές συγκρούσεις και κοινωνικο-πολιτικές ανακατατάξεις του 20ου αιώνα, κι ολοκληρώνεται με τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού στη χώρα.

Στις σελίδες του βιβλίου θίγονται κεντρικά ζητήματα της βουλγαρικής ιστορίας, όπως η προέλευση και ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων, η διαμόρφωση της μεσαιωνικής βουλγαρικής ταυτότητας, οι σχέσεις των Βουλγάρων με τον Οθωμανό επικυρίαρχο όπως και με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ακόμα, η πολιτιστική τους αναγέννηση κατά τον 19ο αιώνα, οι προσπάθειες συγκρότησης σύγχρονου κράτους μετά την ανεξαρτησία του 1878 και απελευθέρωσης των «αλύτρωτων αδελφών» στη Μακεδονία - οι οποίες και ενέπλεξαν τη Βουλγαρία σε διαδοχικές, καταστροφικές πολεμικές συρράξεις κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα – καθώς και η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περίοδος κατάληψης της εξουσίας από το ΚΚΒ και οικοδόμησης του σοσιαλισμού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γκιόργκι Πετρόφ Μπακάλοφ: Δίδαξε για πολλά χρόνια βυζαντινή ιστορία, ιστορία του βυζαντινού πολιτισμού και του χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, όπως και στα Πανεπιστήμια του Πλόβντιφ και του Μπλαγκόεβγκραντ. Διετέ­λεσε αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Σλαβο-βυζαντινών Ερευνών Ιβάν Ντούιτσεφ, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σό­φιας, καθώς και αναπληρωτής πρύτανης του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 2009 έως το 2011 ήταν διευθυντής των κρατικών αρχείων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Χρίστο Λούκοφ Ματάνοφ: Από το 1988 είναι αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Σλαάβο-βυζαντινών Ερευνών Ιβάν Ντούιτσεφ. Το 2001 εκλέχθηκε πρωτοβάθμιος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Πλάμεν Ντιμιτρόφ Μίτεφ: Το 2013 εκλέχθηκε πρωτοβάθμιος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Ιβάν Ίλτσεφ Ντιμιτρόφ: Ιστορικός, πρωτοβάθμιος καθηγητής της Νεώτερης Βαλκανικής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας. Αντεπιστέλλον μέλος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών. Πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας. Πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητικών Πανεπιστημίων της Βουλγαρίας.

Ρουμιάνα Μαρίνοβα-Χρηστίδη: Διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας

 όπου το 2014 εκλέχθηκε στην έδρα της «Ιστορίας της Βουλγαρίας».

 Ο Γεώργιος Ε. Χρηστίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.


Add: 2015-09-11 07:54:11 - Upd: 2021-03-17 18:29:32