Τι είναι το δίκαιο; Κάτω από ποιους όρους νομιμοποιείται; Πώς διακρίνεται από άλλα κοινωνικά φαινόμενα; Ποιες είναι οι πηγές του; Πώς το ερμηνεύουμε και γιατί θα πρέπει να το υπακούμε; Σε αυτά και σε μια σειρά από άλλα καίρια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Εισαγωγή αυτή, με φρέσκια ματιά αλλά και με τρόπο συστηματικό.
Το βιβλίο απευθύνεται κατ` αρχήν σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν νομικά, αλλά και πολιτικές, κοινωνικές ή οικονομικές επιστήμες, παιδαγωγικά ή φιλοσοφία. Επιδιώκει με τρόπο εύκολα καταληπτό και χωρίς περιττούς τεχνικούς όρους, να τους μυήσει στους βασικούς προβληματισμούς της επιστήμης του δικαίου. Γι` αυτό και το βάρος πέφτει στο να εισαχθεί ο αναγνώστης στις θεμελιώδεις έννοιες αυτής της επιστήμης.
Ταυτόχρονα, το βιβλίο επιζητεί να πείσει ότι η νομική επιστήμη δικαιώνεται, όταν είναι ταγμένη στη συνειδητή επιδίωξη της δικαιοσύνης τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την οικουμένη. Από τη σκοπιά αυτή, εκτός από τους φοιτητές, ενδιαφέρει και όσους διδάσκοντες κι ερευνητές της νομικής, αλλά και των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών γενικότερα, αναζητούν μια παρουσίαση του νομικού φαινομένου απαλλαγμένη από το βάρος της παραδοσιακής διαμάχης νομικού θετικισμού και φυσικού δικαίου. Ενδιαφέρει όμως και κάθε πολίτη που θεωρεί την εξοικείωσή του με τις αρχές και την οργάνωση της Ελληνικής έννομης τάξης ως ουσιώδη όρο για ελεύθερη και υπεύθυνη συμμετοχή του στη δημοκρατική πολιτεία.
Παρακαλώ, συμπληρώστε το email σας και πατήστε αποστολή.