Η οικογένεια είναι κεντρικό θέμα στη ζωή του ανθρώπου. Οι πολλές αλλαγές που έχουν συμβεί στον θεσμό αυτό –διαζύγια και διαφορετικού τύπου οικογένειες–, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πυροδοτήσει πληθώρα ερευνών από διάφορους επιστημονικούς χώρους για τη διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτές, τις επιπτώσεις στα μέλη της οικογένειας και την ενίσχυση των διεργασιών που συνδέονται με τη δημιουργία υγιών οικογενειών, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν.
Τα όρια είναι μία βασική έννοια στη λειτουργία των συστημάτων που τέθηκαν, από την αρχή της παρουσίας της συστημικής προσέγγισης. Αναφέρονται στους παράγοντες, ιδιότητες και διεργασίες που ορίζουν την ταυτότητα ενός συστήματος και το διαφοροποιούν από άλλα υποσυστήματα. Η μελέτη των ορίων στην οικογένεια δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν οι διεργασίες και οι παράγοντες που συνδέονται με την αρχική δημιουργία του συστήματος της οικογένειας και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της, τη λειτουργία της, όπως και την εξελικτική της πορεία. Με την επιλογή αυτή δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να μελετηθούν θέματα που αφορούν στη δημιουργία του ζευγαριού και στη σχέση τους, στο άτομο και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην οικογένεια ως σύνολο. Η επισήμανση των διεργασιών με βάση τις οποίες σχηματίζονται και λειτουργούν τα βασικά αυτά υποσυστήματα, δίδει συγχρόνως και τις αρχές και μεθόδους για παρέμβαση και θεραπεία, όπου υπάρχουν προβλήματα.
Λόγω των πληροφοριών που παρέχονται για τις βασικές αρχές της συστημικής προσέγγισης, οι οποίες, ισχύουν όχι μόνο για την οικογένεια αλλά και για άλλα βιοψυχοκοινωνικά συστήματα, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο βοήθημα και για τη διδασκαλία της συστημικής θεώρησης.
περισσότερα στο www.toposbooks.gr