Στο βιβλίο επιχειρείται μια πολυφωνική ερευνητική προσέγγιση του φαινομένου της διγλωσσίας στο σχολείο, μέσα από μία συστηματική και πολυμεθοδική συλλογή εμπειρικών δεδομένων από το τρίπτυχο ‘εκπαιδευτικοί-μαθητές-γονείς’, καθώς οι απόψεις και οι ιδεολογίες των τριών αυτών ομάδων είναι πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με την εκπαιδευτική διαχείριση της διγλωσσίας.
Παρουσιάζονται, λοιπόν, οι οπτικές των εκπαιδευτικών, των μαθητών της πλειονότητας, καθώς και των μαθητών και των γονέων από μεταναστευτικές ομάδες αναφορικά με τη διγλωσσική ανάπτυξη και την επιλογή γλωσσών από τους δίγλωσσους μαθητές στο οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο, τη σχολική επίδοση των δίγλωσσων μαθητών αλλά και τις εκπαιδευτικές πρακτικές που εφαρμόζονται/μπορούν να εφαρμοστούν για τη διαχείριση μικτών τάξεων. Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε ήταν οι προσδοκίες και η εμπλοκή των μεταναστών γονέων στις σχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους αλλά και ο τρόπος διαμόρφωσης του εγγράμματου οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πολυφωνικής ερευνητικής μας δραστηριότητας, διαπιστώνεται πως στο σχολείο αναπαράγονται οι κυρίαρχοι λόγοι για τη διγλωσσία και την ετερότητα. Επομένως, χρειάζεται να γίνει μια συστηματική συλλογική προσπάθεια από το μακρο-επίπεδο της εκπαιδευτικής πολιτικής στο μικρο-επίπεδο του σχολείου και της οικογένειας, ώστε να μετατραπεί το ελληνικό σχολείο από ένα αφομοιωτικό σε ένα ανοιχτό περιβάλλον μάθησης για την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)