Μήδεια. Ιεζάβελ
Médée. Jésabel (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Κονδύλης, Φώντας
Εξώφυλλο/εικαστικό: Πανώριος, Μάκης 1935 - 2023
Επιμέλεια κειμένου: Λάζου - Πορτολομαίου, Μαρία
Επιμέλεια σειράς: Λάζου - Πορτολομαίου, Μαρία
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-558-064-3
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 1/2013
2η έκδ. || Πλήρης
Σειρά: Παγκόσμιο Θέατρο · 9
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 0.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 210 γρ., 152 σελ.
Περιγραφή

Αν ο Ευριπίδης στη Μήδειά του απεικονίζει ανυπέρβλητα σε πόση αγριότητα μπορεί να φτάσει μια γυναίκα που την απαρνήθηκε ο άντρας της, ο Ανούιγ στη δική του Μήδεια φωτίζει έναν άλλον Ιάσονα· όχι την ψυχρή, υπολογιστική και υποκριτική πλευρά που φωτίζει ο Ευριπίδης, αλλά μια άλλη που έχει σχέση με εκείνο που λέγεται προδομένη εφηβεία, με εκείνο που λέγεται χαμένη μαγεία του κόσμου. Μολονότι ο Ανούιγ διατηρεί και αυτός σε μεγάλο βαθμό, αν όχι υπερτονίζει τις ψυχικές ιδιότητες της Μήδειας, με την τρικυμισμένη ψυχή, με την αγριότητα και την τρομερή ζήλια της, στη διαγραφή του χαρακτήρα του Ιάσονα επιστρατεύει όλη την τρυφερότητα και όλη τη στοργή που του απέμειναν.

Ούτε η Ιεζάβελ του μύθου ούτε του Ανούιγ μετανοεί. Ακολουθεί τη μοίρα της· αυτή τη μοίρα που τελικά αποδεικνύεται ο ίδιος της ο εαυτός, εγκαταλειμμένη ακόμη και από τον ίδιο της τον γιο, που μαζί του τη συνδέει συναισθηματικά μια σαφώς ερωτική έλξη. Πάνω σ’ αυτή την έλξη, πάνω σ’ αυτό το καθαρά οιδιπόδειο σύμπλεγμα, θα συνθέσει ο Ανούιγ μια αξεπέραστη ψυχογραφία.

ΜΗΔΕΙΑ (μονόπρακτο έργο)

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΜΗΔΕΙΑ  
ΙΑΣΟΝΑΣ
ΚΡΕΟΝΤΑΣ
ΠΑΡΑΜΑΝΑ
ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ
ΕΝΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ

Γυναικείος μονόλογος: σελ. 56-58 (ΜΗΔΕΙΑ)

Αντρικός μονόλογος: σελ. 48-52 (ΙΑΣΩΝΑΣ)

ΙΕΖΑΒΕΛ (τρίπρακτο έργο)

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΜΑΡΚ
ΖΑΚΛΙΝ
ΠΑΤΕΡΑΣ
ΜΗΤΕΡΑ
ΖΩΡΖΕΤ
ΑΔΕΛΦΟΣ
ΑΔΕΛΦΗ
ΕΞΑΔΕΛΦΗ
ΜΙΚΡΗ

ΖΑΝ ΑΝΟΥΪΓ Ή ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ του Φώντα Κονδύλη
1. Η λατρεία της αλήθειας
2. Αναζήτηση μύθων
ΜΗΔΕΙΑ, το θεατρικό έργο
ΙΕΖΑΒΕΛ, το θεατρικό έργο

Φρίττει και σπαράζει ο Ανούιγ από μία άλλη τραγωδία: τη σύγχρονη. Καταφεύγει στον αρχαίο μύθο για να κατανοήσει, και να την κάνει και στους άλλους κατανοητή, την πανάρχαια ρίζα όλων των κακών που χτύπησαν κατά καιρούς τον άνθρωπο, και τον χτυπούν ακόμα. Άλλο δεν κάνει όταν αναφέρεται σ' έναν αρχαίο μύθο παρά να φωτίζει το παρόν χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος. Κείνο που αλλάζει μετά είναι ο ψυχισμός των ηρώων, και κατά συνέπεια της εποχής, βασισμένος ωστόσο στα δεδομένα της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου μέσα στον χρόνο.  Φώντας Κονδύλης - Αναζήτηση μύθων


Add: 2014-06-16 07:31:46 - Upd: 2023-07-22 10:51:56