Το φάντασμα της όπερας
Η επιστήμη στον πολιτισμό μας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-524-416-3
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο Κρήτης , 4/2014
1η έκδ.
Σειρά: Ανθρωπιστικές επιστήμες | Προοπτικές
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.95 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 19 εκ., 164 σελ.
Περιγραφή

Τούτο το βιβλίο χτίζεται πάνω σε μια αλληγορία. Στο "Φάντασμα της όπερας" -το πασίγνωστο μιούζικαλ- ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της Όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, το πρόσωπό του όμως αρνούνται να το αντικρίσουν.

Η επιστήμη, ως άλλο φάντασμα της όπερας, είναι μια δημιουργική δύναμη που επίσης κυβερνά τον κόσμο από το "υπόγειο". Εμφανίζεται όμως σε δύο διαφορετικές εκδοχές: το φάντασμα στη φύση και το φάντασμα στον πολιτισμό μας. Το φάντασμα στη φύση είναι οι θεμελιώδεις νόμοι -οι νόμοι του μικρόκοσμου- που κυβερνούν τον φυσικό κόσμο από τα έγκατα της ύλης, ενώ το φάντασμα στον πολιτισμό μας είναι πλέον η ίδια η επιστήμη ως κοινωνικός θεσμός.

Και στις δύο εκδοχές του, το φάντασμα έχει ένα πολύ ανοίκειο πρόσωπο. Οι νόμοι του μικρόκοσμου είναι ό,τι πιο παράξενο έχουμε δει στη φύση μέχρι τώρα, ενώ και το πρόσωπο της ίδιας της επιστήμης ως κοινωνικού θεσμού δεν είναι περισσότερο προσφιλές στον σύγχρονο άνθρωπο.
Οι κοινωνίες μας θαυμάζουν την επιστήμη. Γνωρίζουν ότι σ` αυτήν οφείλουν την υλική ευμάρεια που απολαμβάνουν. Όμως το αληθινό της πρόσωπο, τον θεμελιώδη αντιδογματισμό της, το πνεύμα του υγιούς σκεπτικισμού που τη χαρακτηρίζει, προτιμούν να μην το βλέπουν. Ας μένει καλύτερα στο σκοτάδι· στο υπόγειο.

Τούτο το βιβλίο επιχειρεί να συμφιλιώσει τον αναγνώστη μ` αυτές τις λιγότερο οικείες όψεις της επιστήμης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει και το ηθικό περιεχόμενο που ενυπάρχει στην επιστημονική μέθοδο καθ` εαυτήν: το δικαίωμα να αμφιβάλλεις έλλογα και η υποχρέωση να σκέφτεσαι ελεύθερα, αναγνωρίζοντας ως μόνη αυθεντία την εμπειρική πραγματικότητα.

Βιβλιοκριτικές
The phantom of the opera is there, inside your mind... Η ιστορία του έργου Το φάντασμα της Όπερας είναι μακρά. Αρχίζει το 1911, όταν ο Γκαστόν Λερού έγραψε το έργο, το οποίο στη συνέχεια γνώρισε επανειλημμένες κινηματογραφικές εκδοχές: 1925, 1931, 1943, 1962, 1983, 1986, 1989, 1990, 2004, 2011. Η τελευταία εκδοχή είναι αυτή που μνημονεύει ο Στέφανος Τραχανάς και του οποίου το ενδιαφέρον κίνησε ως αλληγορία επιστημονικών-ψυχολογικών ερευνών, που έχουν σχέση με το μέσα μέσα μυαλό και το κάτω κάτω της συνείδησης. >>>
Γιώργου Λαμπράκου, Το φάντασμα της επιστήμης, bookpress, 09/09/2014
Ωστόσο, θα ήταν σφάλμα να επιρρίψει κανείς την ευθύνη στην ίδια την εγκυκλοπαίδεια, η οποία απλώς αντανακλά τον πολιτισμό, εντός του οποίου υπάρχει και διαδίδει τις πληροφορίες της. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αποδοχή του δαρβινισμού και της εξελικτικής βιολογίας ως βάσεων για την επιστημονική κατανόηση του ανθρώπου είναι λίγο πάνω από 50% στην Ελλάδα, όταν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες η αποδοχή ξεπερνά το 80%. >>>
Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ επιλέγει: Η δυστυχής Ένωση, Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα μεγάλη συμφωνία, Λουκάς Τσούκαλης (μτφρ. Κώστας Καλτσάς, Πατάκη)Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην έλλειψη νέων ορόσημων που είχε εδώ και χρόνια φέρει σε σημείο κορεσμού την πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προστέθηκε η οικονομική κρίση και οι πολιτικές διαιρέσεις που προέκυψαν, π.χ. >>>

Add: 2014-06-16 07:31:45 - Upd: 2015-06-19 12:44:45