Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη, που συμπεριλαμβάνει γνώσεις από άλλους συναφείς επιστημονικούς κλάδους όπως η Ψυχολογία, η Ιατρική, η Γλωσσολογία, οι Παιδαγωγικές Επιστήμες, η Κοινωνιολογία και άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες. Οι εργασίες που παρουσιάζονται στον τόμο αυτόν αναδεικνύουν το διεπιστημονικό βλέμμα, την αξιολόγηση των διαταραχών του λόγου και την επικοινωνία καθώς και την παρέμβασή τους. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί ο κλινικός να εξασφαλίσει, όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα της παρέμβασης που εφαρμόζει.
Αναλυτικότερα παρουσιάζονται:
-Το έργο των διεπιστημονικών ομάδων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
-Η σημαντικότητα της βασιζόμενης σε Ενδείξεις Πρακτικής (Evidence Based Practice) για τη διεπιστημονική λειτουργία, με συγκεκριμένα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο.
-Η ποιότητα ζωής του αφασικού ασθενούς.
-Η διεπιστημονική προσέγγιση στην αξιολόγηση και διάγνωση των διαταραχών του λόγου στα παιδιά, στα κοχλιακά εμφυτεύματα, στη διαφοροδιάγνωση παιδιών με δυσλεξία, στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
-Η διεπιστημονική φύση της αποκατάστασης σε άτομα με εγκεφαλική βλάβη, στις άνοιες και στις διαταραχές ροής της ομιλίας (τραυλισμός) και στις διαταραχές φωνής.
-Η διγλωσσία και οι σημαντικές επιπτώσεις της στο παιδί και στην ένταξή του στο σχολικό σύστημα.
-Πρωτότυπα και σύγχρονα προγράμματα που λειτουργούν στον ελληνικό χώρο και ασχολούνται με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση διαταραχών του λόγου (Πρόγραμμα τύπου ΗΑΝΕΝ, πρόγραμμα παρέμβασης μέσω τηλεδιάσκεψης, το παιχνίδι ως μέσον ενσωμάτωσης σε κοινωνικά πλαίσια, κ.ά.).
Το βιβλίο αυτό αποτελεί σημαντική προσθήκη στην περιορισμένη ελληνική βιβλιογραφία σε θέματα λογοθεραπευτικής αξιολόγησης και παρέμβασης και μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς του κλάδου, σε φοιτητές και σε επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων γνώσεις και πληροφορίες για όλους τους τομείς της σύγχρονης λογοπεδικής πράξης.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]