Στο νέο του βιβλίο με περιεχόμενο επτά εθνογλωσσολογικές μελέτες ο Βάλτερ Πούχνερ μας ξεναγεί στον ελληνικό και βαλκανικό λαϊκό πολιτισμό και στις άκρες του κόσμου, όπου κατοικούν τέρατα και κυνοκέφαλοι, νάνοι και λυκάνθρωποι, βρικόλακες και νεράιδες, καλικάντζαροι και δαιμόνια με άγρια και γελοία δράση.
Ο συγγραφέας κινείται σε ένα ευαίσθητο και λεπτεπίλεπτο πεδίο έρευνας για να αναζητήσει τα σημασιολογικά δίκτυα, τα οποία περιβάλλουν μια λέξη ή μια έκφραση, και τα οποία αλλάζουν και μετατοπίζονται ανάλογα με τα συμφραζόμενα, μ` έναν σχεδόν καλλιτεχνικό τρόπο.
Μέσα από την επίσκεψη των ονομάτων και ένα πλούσιο γλωσσικό υλικό που προέρχεται από παροιμίες, ύβρεις και ρητά, το εορτολόγιο και τις λατρευτικές πρακτικές, τη λαϊκή ιατρική και τον καθημερινό βίο, ο Πούχνερ συζητάει την καταγωγή, τις μορφές και τις σημασίες των ονομάτων των παράξενων όντων που τρέφουν τη λαϊκή φαντασία. Ασχολείται με εθιμικές μεταμφιέσεις και αξιολογεί τις σχετικές θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί με ιστορικά, γλωσσολογικά και γεωγραφικά τεκμήρια για να μας δείξει πώς μεταμορφώνεται ο ανθρώπινος φόβος σε δοξασίες, μαγικά έθιμα και δρώμενα.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]