Πρόκειται για δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) πολυτελές λεύκωμα που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις "Δέσποινα Κυριακίδη" σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Κωνσταντινούπολη και με την ευκαιρία της εικοστής επετείου από την ανάρρηση στο θρόνο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Μετά το δημοσιευμένο πατριαρχικό γράμμα, προλογίζουν το έργο ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Ι. Μέρτζος και ο χορηγός της έκδοσης Νικόλαος Εμμ. Μάνος. Στη συνέχεια:
Ο διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας, ειδικός στην ιστορική τοπογραφία, Ευάγγελος Χεκίμογλου, με τη μελέτη του «Από τους Αγίους Αποστόλους έως το Φανάρι: Επανεξέταση των μετεγκαταστάσεων του Πατριαρχικού Οίκου», σκιαγραφεί την αλληλουχία των διαδοχικών μετεγκαταστάσεων του Πατριαρχείου από το 1454 έως τις αρχές του 17ου αιώνα.
Η αν. καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ειδική στην ιστορία της ναοδομίας, Θάλεια Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου, με τη μελέτη της «Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη», περιγράφει την εγκατάσταση (πριν από τον Φεβρουάριο του 1601) του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο μικρό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, την ανέγερση του Πατριαρχικού Ναού το 1614, την ανέγερση του σημερινού ναού το 1720 και, στη συνέχεια, αναλύει την τυπολογία του ναού.
Η αν. καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ., ειδική στην ιστορία της εικονογραφίας, Μαρία Καζαμία – Τσέρνου, με τη μελέτη της «Περί των εικόνων του Πατριαρχικού Ναού», περιγράφει εξωνυχιστικά είκοσι εικόνες του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.
Τέλος στο Παράρτημα του βιβλίου ο ειδικός στη βιβλιογραφία των περιηγητών, Αλέξανδρος Χ. Γρηγορίου, παρουσιάζει τις «Μαρτυρίες ταξιδιωτών για τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (1605-1908)».
Το έργο εμπλουτίζεται με πλούσια αρχειακή, βιβλιογραφική, φωτογραφική και εικονογραφική ύλη.