Από την πτώχευση στην ύφεση
Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος του 1898 στην Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-01-1610-6
1η έκδ.
Σειρά: Ζητήματα Οικονομικής Ιστορίας
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 7.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 210 γρ., 125 σελ.
Περιγραφή

Η πρόσφατη αποτυχία χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, με συνέπεια τη διακρατική δανειοδότηση της χώρας και την υπαγωγή της σε έναν τριμερή διεθνή οικονομικό έλεγχο, ξυπνά δικαιολογημένα την ιστορική μνήμη. Αν και η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ αυτούσια, εντούτοις δημιουργεί ένα μοτίβο επανάληψης. Η αποτυχία της Ελλάδας στα χρόνια της πρώιμης παγκοσμιοποίησης δεν οφείλεται μόνον στους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του διεθνούς νομισματικού συστήματος αλλά κυρίως στην αδυναμία της να τους ακολουθήσει με συνέπεια και προς όφελός της. Οι μόνιμες διαθρωτικές αδυναμίες και οι ιδιομορφίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ήταν οι βασικές συνιστώσες του "μοιραίου ελλείμματος αξιοπιστίας" που αποτέλεσε την κύρια αιτία της αποτυχίας.

Την πτώχευση του 1893 ακολούθησε το 1898 ο συμβιβασμός και ο διεθνής έλεγχος. Η απουσία μιας ισχυρής οικονομικής διπλωματίας και η επανάληψη σημαντικών λαθών ρεαλιστικής εκτίμησης τόσο της διεθνούς όσο και της εθνικής συγκυρίας από την πλευρά της υπερχρεωμένης χώρας, αλλά και τα "λάθη" πολιτικής εκ μέρους των δανειστριών χωρών είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να βαδίσει αδικαιολόγητα στον δρόμο της ύφεσης και της φτώχειας για πάνω από δέκα έτη.

Βιβλιοκριτικές
«Για μια αναπτυσσόμενη χώρα, ο ξαφνικός αποκλεισμός της από τις διεθνείς χρηματαγορές σημαίνει θάνατο για την οικονομία της. Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών ταυτόχρονα με μαζικές κερδοσκοπικές πιέσεις στο νόμισμά της και μεγάλη εκροή κεφαλαίων, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της. Αυτή ήταν η περίπτωση της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1890», υποστηρίζει η Σοφία Λαζαρέτου, οικονομολόγος- ερευνήτρια στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τραπέζης της Ελλάδος. >>>

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2014-01-01 00:00:00