ΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ που ακολουθούν μετά τα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά έργων που απεικονίζουν το δίκαιο σε διαγράμματα, ειδικά σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φοιτητών, των σπουδαστών και υποψηφίων σπουδαστών σε σχολές των δικηγόρων, αλλά και των δικαστών που επιθυμούν να έχουν μια ευσύνοπτη απεικόνιση της βασικής μας νομοθεσίας.
Το έργο αποτελείται από 358 διαγράμματα που παρουσιάζουν Γενικά και Ειδικά θέματα του Διοικητικού Δικαίου σε 15 ολοκληρωμένες ενότητες. Ειδικότερα στο Πρώτο μέρος στα Γενικά θέματα αναλύονται σε διαγράμματα οι εξής ενότητες: Ι. Εισαγωγή στο Δημόσιο Δίκαιο, II. Βασικές έννοιες (οργανωτικού διοικητικού δικαίου), III. Διοικητική Διαδικασία (Ν 2690/1999), IV. Δημόσιες - διοικητικές συμβάσεις, V. Αστική ευθύνη του Δημοσίου, VI. Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στη συνέχεια στο Δεύτερο μέρος στα Ειδικά θέματα παρουσιάζονται με διαγραμματική απεικόνιση οι ενότητες: VII. Αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση τον Ν 4129/2013, VIII. Φορολογικές Διαφορές, IX. Κοινωνική Ασφάλιση, Χ. Περιβάλλον, XI. Αναγκαστική Απαλλοτρίωση, XII. Αλλοδαποί, XIII. Σήματα (Διαδικασία ενώπιον της Υπηρεσίας Σημάτων και της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων), XIV. Παραγραφές υπέρ και κατά του Δημοσίου, XV. Νόμιμος τίτλος και Ταμειακή βεβαίωση.
Στην επεξεργασία των διαγραμμάτων οι 22 συνεργάτες του έργου με τη χρησιμοποίηση πινάκων, γραφημάτων αλλά και κάθε πρόσφορου μέσου επιδιώκουν με κατανοητό και παραστατικό τρόπο να αποδώσουν γενικά και ειδικά θέματα του Διοικητικού δικαίου σε διαγράμματα διανθισμένα με σχετικές διατάξεις, επιλεγμένη πρόσφατη νομολογία, θεωρία, βιβλιογραφία και αρθρογραφία, αποσκοπώντας στην καλύτερη κατανόηση βασικών εννοιών όλων των παραπάνω (XV) θεματικών ενοτήτων. Το έργο συμπληρώνεται από πλούσιο ενιαίο αλφαβητικό ευρετήριο.
Τα ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ φιλοδοξούν να αποτελέσουν αφενός ένα χρήσιμο οδηγό και αφετέρου ένα πολύτιμο βοήθημα προκειμένου ο εφαρμοστής του δικαίου να έχει τη δυνατότητα να εστιάζει και να εντοπίζει με ταχύτητα και ευκολία το ζήτημα που ερευνά στην ύλη του διοικητικού δικαίου.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]