Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών `Ειδική Αγωγή` του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο της λειτουργίας του και κατόπιν πρωτοβουλίας της συντονιστικής του επιτροπής, με διευθύνουσα την Αθηνά Ζώνιου-Σιδέρη, μέλη την Καλλιρόη Παπαδοπούλου και την Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου και αναπληρωματικό μέλος την Δέσποινα Παπούδη, προβαίνει στην έκδοση περιοδικού συλλογικού τόμου που φέρει τον τίτλο: `Η έρευνα στην ειδική αγωγή, στην ενταξιακή εκπαίδευση και στην αναπηρία`. Εφαλτήριο για την έκδοση αυτή αποτέλεσε η συνειδητοποίηση της μεγάλης αναγκαιότητας που υπάρχει στη χώρα μας για δημοσιοποίηση ερευνών, οι οποίες να άπτονται ζητημάτων της ειδικής αγωγής, της αναπηρίας και της ενταξιακής εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας, η οποία ευελπιστούμε να είναι ετήσια, ζητήθηκε η συνδρομή και η συμμετοχή στην έκδοση των επιβλεπόντων καθηγητών του ανωτέρω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών καθώς και μίας σειράς αποφοίτων του που αρίστευσαν.
Ο πρώτος τόμος της παρούσας έκδοσης αφιερώνεται στην Ομότιμη καθηγήτρια κα Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου, η οποία διετέλεσε από το ιδρυτικό έτος 2001 έως και το 2009 διευθύνουσα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών `Ειδική Αγωγή`.
Στον παρόντα τόμο παρατίθενται πέντε θεματικές ενότητες. Η πρώτη εξ αυτών πραγματεύεται το ζήτημα της ενταξιακής εκπαίδευσης, ενώ η δεύτερη διερευνά ζητήματα αναπηρίας και εκπαίδευσης αναπήρων. Η τρίτη ενότητα ασχολείται με την προβληματική των αναπτυξιακών διαταραχών και τον αυτισμό, ενώ η τέταρτη αφιερώνεται στην τέχνη και την αναπηρία. Τέλος, η πέμπτη ενότητα εστιάζει σε ζητήματα που άπτονται του γονικού ρόλου.
Ευελπιστούμε η εκδοτική αυτή προσπάθεια, η οποία χρησιμοποιεί ως άξονα προβληματισμού τα ερευνητικά-επιστημονικά ενδιαφέροντα του μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών `Ειδική Αγωγή`, να συντελέσει αφενός στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός δημόσιου ερευνητικού διαλόγου στο χώρο της ειδικής αγωγής, της αναπηρίας, και της ενταξιακής εκπαίδευσης και αφετέρου στη σύνδεση αυτού του διάλογου με ζητήματα διδακτικής πρακτικής και προαγωγής της εκπαίδευσης γενικότερα.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]