Είναι γεγονός ότι στην ευρωπαϊκή ήπειρο συγκροτείται για πρώτη φορά με ιδιαίτερες αξιώσεις `ευρωπαϊκό δίκαιο`. Τις δύο κύριες πτυχές του συνιστούν αναμφίβολα το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για δύο συστήματα δικαίου, τα οποία βαίνουν παραλλήλως και οδηγούν σε μία νέα σύνθεση, δηλαδή στο `ευρωπαϊκό δίκαιο`. Η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού καθεστώτος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια πνεύματος ενότητας, αλληλεγγύης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Η συγγραφέας ασχολείται με την επιρροή τόσο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας έχει ήδη επηρεαστεί σημαντικά από τα εν λόγω δύο συστήματα δικαίου, τα οποία καλείται να εφαρμόζει δυνάμει της αρχής της επικουρικότητας. Η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμφίβολα μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια του προαναφερθέντος στόχου, δηλαδή της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.
Το έργο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται η επίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ στο δεύτερο μέρος η επίδραση της ΕΣΔΑ σε αυτήν.
Κατεξοχήν στα ως άνω μέρη ερμηνεύεται η διείσδυση του ευρωπαϊκού δικαίου, του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στην εθνική έννομη τάξη και εξηγείται πώς ολοκληρώνεται η διείσδυση με την παρέμβαση του εθνικού δικαστή, η οποία διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή και την πραγμάτωση του περιεχομένου του κανόνα δικαίου. Η συγγραφέας εστιάζει στη νέα αντίληψη της `δίκης ευρωπαϊκών προδιαγραφών` και αναδεικνύει μέσω των πλούσιων νομολογιακών αναφορών τον τρόπο με τον οποίο η `δίκη ευρωπαϊκών προδιαγραφών` καταλαμβάνει και την ακυρωτική δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σημασίας της διοικητικής δράσης για την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή δικαιοταξία.
Η μελέτη στο σύνολό της παρουσιάζει τις επιρροές του ευρωπαϊκού δικαίου στο διοικητικό δικονομικό δίκαιο. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επηρεάζει ουσιωδώς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι ιδιώτες μπορούν να προστατευθούν δικαστικά έναντι πράξεων οι οποίες θίγουν τα δικαιώματα που τους απονέμει. Καθοριστικός για την ερμηνεία και εφαρμογή των εθνικών δικονομικών κανόνων είναι ο ρόλος της νομολογίας των δικαστηρίων της Ένωσης, σαφώς προσανατολισμένης στην εξασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας αλλά και της ευρύτερης δυνατής εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου.
Το εν λόγω έργο συνεισφέρει στην καλλιέργεια και στην περαιτέρω εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών και εντέλει της ευρωπαϊκής ιδέας, η οποία φαίνεται να δοκιμάζεται λόγω της σημερινής δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας.
[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]