Η περιπέτεια της γυναίκας σε μια πολυεπίπεδη, μαχητική πορεία μέσα στο χρόνο, από την υποτέλεια προς τη χειραφέτηση, είναι υπόθεση όλων μας. Υπόθεση πολιτικής και πολιτισμού, υπόθεση καθημερινότητας, που εξαρτάται όχι μόνο από φυσιοκρατικές, αλλά και από ηθικές και κοινωνικές παραμέτρους.
Στις μέρες μας η περιπέτεια αυτή γυρίζει σελίδα. Με εκκρεμή ακόμα πολλά προβλήματα, νέες προοπτικές φαίνεται να διανοίγονται για τον δυναμικό επαναπροσδιορισμό της θέσης της γυναίκας.
Η Ρούλα Κακλαμανάκη, στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, διατυπώνει το εξής βασικό ερώτημα: Πώς μπορεί αυτή η νέα δυναμική κατάσταση, με τη γυναίκα τυπικά αποδεκτή πλέον ως πολίτη και άνθρωπο, ίση προς ίσον με τον άνδρα, με τη διττή της υπόσταση ως βιολογικό (sex) και κοινωνικό (gender) φύλο, να γίνει ένας από τους βασικούς μοχλούς που θα κινήσουν τα νήματα μιας νέας, πανανθρώπινης επανάστασης; Μιας ακριβοδίκαιης επανάστασης που θα εξασφαλίζει στον πολίτη τη θέση που του αξίζει. Η αναζήτηση μιας απάντησης προϋποθέτει μια σφαιρική αντιμετώπιση του ζητήματος - τη γνώση του παρελθόντος και του παρόντος, ώστε να προσδιοριστούν οι προοπτικές του μέλλοντος και να διασφαλιστεί η περαιτέρω προώθηση των γυναικείων κατακτήσεων.
[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]