Ο τόμος αυτός αποτελείται από 13 κεφάλαια τα οποία συντάχθηκαν από κορυφαίους βρετανούς και βορειοαμερικανούς ερευνητές της βρεφικής ηλικίας και παρέχει μια έγκυρη επισκόπηση των πρόσφατων ερευνών για την ανάπτυξη των βρεφών. Τα μέρη στα οποία χωρίζεται το βιβλίο περιλαμβάνουν κεφάλαια που πραγματεύονται συναφή θεματολογία και κατευθύνουν την προσοχή του αναγνώστη στις ομοιότητες και τις αντιπαραθέσεις των επιχειρημάτων που αναπτύσσονται από διαφορετικούς συγγραφείς. Μολονότι τα κεφάλαια οργανώνονται σύμφωνα με τη συμβατική θεματολογία στις ενότητες: αντιληπτική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη, η έμφαση (τόσο εντός των κεφαλαίων όσο και στα εισαγωγικά κείμενα που τα ενοποιούν) δίνεται στις συνδέσεις ανάμεσα στις αντιληπτικές, γνωστικές και κοινωνικές διαστάσεις της συμπεριφοράς. Έτσι, πρόσφατα συναρπαστικά ευρήματα σχετικά με τις αντιληπτικές ικανότητες των βρεφών σχετίζονται τόσο με τις παλαιότερες όσο και τις νεότερες ερμηνείες της γνωστικής ανάπτυξης, ενώ τα ζητήματα συνδέονται και με την ανάπτυξη των ικανοτήτων για κοινωνική αλληλεπίδραση και τη γλώσσα. Όλες οι ενότητες του βιβλίου περιλαμβάνουν ένα σημαντικό θεωρητικό μέρος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στις παραδοσιακές θεωρίες, όπως η θεωρία του Piaget, όσο και στις νεότερες, όπως η θεωρία της άμεσης αντίληψης και η θεωρία των δυναμικών συστημάτων. Υπάρχει επίσης ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην ερμηνεία της βρεφικής ανάπτυξης από ψυχαναλυτική σκοπιά.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου βιβλίου αποτελεί ο στόχος του να καταστήσει τα πρόσφατα ευρήματα και τις νέες θεωρίες προσβάσιμες στους φοιτητές. Απευθύνεται, λοιπόν, σε ένα ευρύ κοινό το οποίο περιλαμβάνει τόσο τελειόφοιτους φοιτητές ψυχολογίας όσο και διακεκριμένους ερευνητές της βρεφικής ηλικίας.
"Το βιβλίο αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο και για τους ερευνητές της βρεφικής ηλικίας. Παρέχει μία κατανοητή επισκόπηση της σύγχρονης θεωρίας και έρευνας για τη βρεφική ανάπτυξη, συμβάλλοντας περαιτέρω στη γεφύρωση εννοιολογικών χασμάτων και ενοποιώντας τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα με τρόπο ο οποίος διαφωτίζει τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η μελλοντική έρευνα."
(John Oates, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Μεγάλη Βρετανία)