Η διαδικασία εισπράξεως των δημοσίων εσόδων δεν φαίνεται να συγκινεί τους θεωρητικούς. Τα υπάρχοντα συγγράμματα είναι κυρίως κατ` άρθρον αναλύσεις των διατάξεων του νομοθετικού διατάγματος 356/1974, δηλαδή του Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Σύγχρονα θεωρητικά συγγράμματα περί διοικητικής εκτελέσεως, όπως τα εννοούν οι πανεπιστημιακοί, ήτοι μονογραφίες ή φοιτητικά εγχειρίδια δεν υπάρχουν. Τα σχετικά με την διαδικασία εισπράξεως των δημοσίων εσόδων ανευρίσκονται σε συνοπτική μορφή σε εγχειρίδια δημοσιονομικού ή φορολογικού δικαίου. Υπάρχουν βέβαια πολλά άρθρα σε φορολογικά ή νομικά περιοδικά, τα οποία κατατοπίζουν τους ενδιαφερομένους.
Εξ όλων των θεμάτων του ΚΕΔΕ, το ενδιαφέρον της θεωρίας επικεντρώνεται στην συνταγματικότητα του μέτρου της προσωπικής κρατήσεως. Τούτο είναι φυσικό, διότι στην περίπτωση αυτή έχουμε στέρηση της προσωπικής ελευθερίας του οφειλέτη και έτσι προσελκύεται το ενδιαφέρον των θεωρητικών των ατομικών ελευθεριών. Για τα λοιπά θέματα, είμαστε υποχρεωμένοι να ανατρέξουμε είτε σε κάποιο άρθρο είτε στην ερμηνεία αντιστοίχων διατάξεων του Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας.
Ενώ λοιπόν για την αναγκαστική εκτέλεση επί ιδιωτικών διαφορών υπάρχουν πολλά και αξιόλογα σύγχρονα συγγράμματα, για την αναγκαστική εκτέλεση με σκοπό την είσπραξη δημοσίων εσόδων υπάρχει ένα κενό, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα μελέτη. Το κενό αυτό οφείλεται ενδεχομένως στο ότι στις ελληνικές Νομικές Σχολές δεν υπάρχει ξεχωριστό μάθημα για τον ΚΕΔΕ, για τον λόγο δε αυτόν δεν έχουν γραφεί τα αντίστοιχα εγχειρίδια, τα οποία θα ενημερώνονταν περιοδικώς από τους συγγραφείς τους. Ίσως όμως και να οφείλεται και στον μονομερή προσανατολισμό της επιστήμης του Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα.
Σε προηγούμενο σύγγραμμά μας είχαμε επισημάνει την απουσία συγγράμματος επί των διοικητικών συμβάσεων και την ενασχόληση των θεωρητικών με τις μονομερείς διοικητικές πράξεις.
Εν προκειμένω, πρέπει να αναφερθεί ότι η ενασχόληση με το ουσιαστικό φορολογικό δίκαιο έχει θέσει στο περιθώριο ία δικονομικά ζητήματα που εγείρει η εφαρμογή του ΚΕΔΕ. Τούτο βέβαια δεν είναι ορθό, διότι δια της εισπράξεως των δημοσίων εσόδων μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των ιδιωτών και βεβαίως το εύρος των επιλογών των οικονομικών υποκειμένων. Η καλή γνώση εκ μέρους των ιδιωτών των δικονομικών δυνατοτήτων που τους παρέχει ο ΚΕΔΕ συμβάλλει στην καλύτερη προστασία των συμφερόντων τους και των ελευθεριών τους. Ας μη λησμονούμε ότι ο σύγχρονος κοινοβουλευτισμός έχει τις ρίζες του στις εκ μέρους των μεσαίων τάξεων φορολογικές διεκδικήσεις και ότι αφορμή της αμερικανικής επαναστάσεως του 1776 ήταν η είσπραξη ενός φόρου από την Μητρόπολη.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]