Το ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης δεν είναι καινούργιο. Οι τελευταίες δύο κρίσεις, όμως, έχουν αναδείξει νέες διαστάσεις στο πρόβλημα και έχουν αναζωπυρώσει την συζήτηση γύρω από αυτό. Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα και την δυναμική του. Σταθερές του παρελθόντος αμφισβητούνται. Θεωρίες που επικράτησαν για δεκαετίες δέχονται έντονη κριτική για την αποτυχία τους να προβλέψουν ή ακόμα και να ερμηνεύσουν τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.
Το έντονο ενδιαφέρον αποδεικνύεται από τον αριθμό των επιστημονικών περιοδικών που δημοσιεύουν άρθρα για το θέμα αυτό και τον αριθμό των βιβλίων (στο εξωτερικό) που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία. Επίσης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλά Πανεπιστήμια έχουν εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών ειδικό μάθημα. Η Εταιρική Διακυβέρνηση (ΕΔ) ως αντικείμενο έρευνας από τους ακαδημαϊκούς και ενασχόλησης από τους επαγγελματίες του επιχειρηματικού κόσμου και τα ρυθμιστικά νομοθετικά σώματα παγκοσμίως, έχει διακυμάνσεις, όσον αφορά τον βαθμό εστίασης και βάρους που δίνεται στο αντικείμενο.
Το ζήτημα της ΕΔ δεν αφορά μόνο την οργανωσιακή επιστήμη, αλλά είναι περισσότερο σύνθετο. Η νομική, χρηματοοικονομική, ελεγκτική, λογιστική, οργανωσιακή, διοικητική, πληροφοριακή, ηθική, πολιτισμική και επικοινωνιακή διάσταση μεταξύ άλλων αποτελούν στοιχεία ενός δυναμικού περιβάλλοντος που ακόμη και η έννοια της επιχείρησης και η αποστολή της αποτελούν μέχρι σήμερα (τριακόσια χρόνια μετά την πρώτη χρήση της) αντικείμενο ζωηρής αντιπαράθεσης. [...]
Ο νόμος για την ΕΔ στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2002 ενώ ταυτόχρονα σχεδόν ΔΠΧΠ εισήχθησαν (εφαρμόσθηκαν τελικά το 2003). Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι επιβεβαίωση της εφικτότητας υλοποίησης συστημάτων ΕΔ στην Ελλάδα ή η επιβεβαίωση της άποψης των Leblanc and Gillies (2003) ότι `δεδομένου του τι γνωρίζουμε σχετικά με την ΕΔ, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμο ότι αυτές οι ρυθμίσεις, όπως ισχύουν σήμερα, εκτός από το να αυξήσουν τα κόστη λειτουργίας των κυβερνήσεων και των εταιρειών θα κάνουν κάτι για να βελτιώσουν την ΕΔ`. Μέσω της σύγκρισης των συστημάτων ΕΔ, των χαρακτηριστικών τους και των ρυθμιστικών ή άλλων παρεμβάσεων και μηχανισμών ΕΔ η παρούσα μελέτη διερευνά την καταλληλότητα του νόμου ΕΔ στην Ελλάδα.
Στο βιβλίο αυτό γίνεται μία προσπάθεια παρουσίασης του ζητήματος και φιλοδοξεί το βιβλίο να αποτελέσει έναυσμα μίας καλύτερα οργανωμένης συζήτησης για την Εταιρική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου στην Ελλάδα ή στην βελτίωση του υπάρχοντος.
[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]