Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης την περίοδο 2005-2008. Ειδικότερα, αναλύεται η πορεία του διεθνούς και ελληνικού τουρισμού στις συνθήκες που διαμορφώνουν η κρίση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και η απειλή ύφεσης στις αναπτυγμένες χώρες, η δυναμική ανάπτυξη αναδυόμενων τουριστικών αγορών, οι διεθνείς συγκρούσεις και εντάσεις, οι διακυμάνσεις της τιμής των ενεργειακών πόρων, η διαφαινόμενη στασιμότητα του ελληνικού τουρισμού ύστερα από μια πρόσκαιρη (;) μεταολυμπιακή ανάκαμψη.
Στόχος της μελέτης, που συντάσσεται σε τακτική ετήσια βάση από το 1998, είναι να αποτελέσει ένα ωφέλιμο και εύχρηστο εργαλείο ανάλυσης του ελληνικού τουρισμού. Ειδικότερα, η συγκέντρωση και η επεξεργασία όλων των διαθέσιμων στοιχείων και των έγκυρων εκτιμήσεων, η ανάλυσή τους και η συναγωγή συμπερασμάτων, παρέχουν τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους τουριστικούς φορείς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να διαμορφώσει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη και αντικειμενική εικόνα για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού.
Το περιεχόμενο της μελέτης στηρίζεται στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), της Eurostat, της ΕΣΥΕ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις τουριστών το έτος 2007, και της ΥΠΑ καθώς και σε αναλύσεις διεθνών οργανισμών. [...]
Στο πρώτο μέρος της μελέτης αναλύονται τα στοιχεία και οι τάσεις της διεθνούς τουριστικής κίνησης, η πορεία του ελληνικού τουρισμού στον διεθνή ανταγωνισμό, η εξέλιξη των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων στους ελληνικούς προορισμούς και ιδιαίτερα στην Αθήνα, καθώς και η πορεία των εισπράξεων, όπως και η εξέλιξη της δυναμικότητας των τουριστικών καταλυμάτων.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης παρουσιάζονται αναλυτικά και επικαιροποιημένα στοιχεία για την εξέλιξη της ζήτησης από τις 25 κυριότερες χώρες προέλευσης τουριστών.
Η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, η ανάλυση των τάσεων καθώς και η σύνθεση των σχετικών πινάκων και των διαγραμμάτων έγιναν από τον συντάκτη της μελέτης.
(από την εισαγωγή του συγγραφέα)