Έμφυλες βιαιότητες
Εξουσία, λόγος, υποκειμενικότητες
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-221-507-4
Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 9/2021
2η έκδ.
Σειρά: Κοινωνία και Πολιτισμός
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.78 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 286 γρ., 183 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό έχει την αφετηρία του στην επιστημονική όσο και πολιτική αναγκαιότητα να αποσταθεροποιηθεί το διπολικό στατικό σύστημα του φύλου, καθώς και η θεμελιωτική του μυθοπλασία σύμφωνα με την οποία αποτελεί μέρος της φύσης. Στην προοπτική αυτή εξετάζει τη χρησιμότητα των θεωρητικών επεξεργασιών που έγιναν γνωστές με το όνομα "μεταδομισμός" για τη σύγχρονη κοινωνιολογική ανάλυση του φύλου, της εξουσίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια γίνεται φανερό ότι αλλάζει το είδος γραφής και σκέψης που έχουμε μάθει να ονομάζουμε "θεωρία", μια αφαιρετική, συχνά αόριστη μορφή λόγου. Στη σημερινή ιστορική συγκυρία αναζητείται ένας δρόμος για την παραγωγή κοινωνικής θεωρίας που να μπορεί να διασχίζει το τραχύ έδαφος της ύστερης νεωτερικότητας με τις "βαριές" ταυτοποιήσεις της, στις οποίες περιλαμβάνονται κατηγορίες όπως το "έθνος", η "θρησκεία", η "φυλή", αλλά και με τις σύνθετες αποταυτίσεις της, όπως καταγράφονται στην "κουίρ" προβληματική, ή με τη διάθλαση ταυτοτήτων που αποτυπώνεται στην "πολυεθνικότητα" μεταναστών οι οποίοι κινούνται ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η "κανονικότητα" σήμερα είναι διάστικτη από εμπόλεμες ζώνες τόσο στο επίπεδο των πόλεων και της οικονομίας όσο και στο επίπεδο του σώματος και των υποκειμενικοτήτων. Η απείθαρχη υλικότητα των ενσώματων υποκειμένων επιτρέπει την οξύτερη θέαση του κοινωνικού πεδίου. Αν οι βιαιότητες που διατρέχουν την υλοποίηση ταυτίσεων γίνουν ορατές και θεματοποιηθούν, μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα ουσιαστικότερων πολιτικών και πολιτισμικών παρεμβάσεων.


Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2022-06-17 14:02:22